Beste tijd voor een camperreis
Per land een advies
Feitelijk is de zomer in alle landen van midden Europa de periode met de warmste en meest droge dagen. Al kan de zomer in bijvoorbeeld Schotland of Ierland ook nog redelijk onvoorspelbaar zijn. Per land geven we hieronder aan wat de beste tijd is om met de camper een reis te maken in midden Europa.
Frankrijk
Beste reistijd
Frankrijk heeft een zeeklimaat. Echte extremen komen qua weer niet voor. Van juni t/m september zijn de mooiste maanden in Frankrijk. Dan is het het meest droog, is de temperatuur heerlijk, zijn de dagen lang en kun je veel buiten zitten. Bovendien bloeien dan de zonnebloemen, lavendel en oleanders. Als u de drukte wilt vermijden aan de Middellandse Zee kunt u beter in het voor- en najaar gaan. Boven de lijn Lyon tot Bordeaux kan het weer in het voor- en najaar onstabiel zijn.
In de winter kun je in Frankrijk prachtig skiën. Campers zijn ook in de winter te huur en de prijzen zijn dan het laagst. Maar wellicht verblijft u dan liever meer comfortabel in een hotel of appartement.
Duitsland
Beste reistijd
Duitsland staat niet bekend als een hele zonnige of regenachtige bestemming. Het klimaat is nogal wisselend, omdat de verschillende berggebieden invloed hebben op het weer. Noord-Duitsland ligt aan zee en heeft daardoor een gematigd zeeklimaat, net als in Nederland eigenlijk.Dat betekent dat juli en augustus het warmst en meest droog zijn, maar het voor- en najaar kunnen ook prima voor een rondreis. Noord-Duitsland is minder druk bezocht dan andere regio’s, dus de zomermaanden kunnen ook wat drukte betreft heel goed. Het meest zonnige gebied ligt in het noordoosten.
Het midden van Duitsland beeft op zich hetzelfde klimaat als het noorden, maar de zeewinden hebben minder invloed. En er zijn meer hoogteverschillen. Daardoor zijn de maanden mei t/m september de beste maanden voor een camperreis. Dan is ook de natuur op haar mooist.
In het zuiden van Duitsland worden de bergen hoger. Daardoor kan het in de lente nog behoorlijk veel regenen.In de zomer is het in het zuiden en oosten iets warmer dan in Nederland, waardoor de kans op een hittegolf wat groter is. In het zuiden is de kans op neerslag kleiner in augustus en september dan in juni en juli.
Oostenrijk en Zwitserland
Beste reistijd
Oostenrijk kent drie verschillende klimaten. De hoogste gebieden, vooral in Tirol en Vorarlberg, hebben een hooggebergteklimaat, terwijl de lager gelegen gebieden een gematigd landklimaat hebben. Daartussenin is er een koud landklimaat met koude winters en redelijk koele zomers.
De zomers zijn op zich warmer dan in Nederland. Maar het weer kan snel omslaan waardoor er grote verschillen in weertype en temperatuur kunnen voorkomen in dezelfde periode. In de berggebieden komt er bij regen vaak ook onweer voor waardoor er pittige buien kunnen ontstaan. Je moet dus in elk seizoen een beetje geluk hebben met het weer in Oostenrijk…
Zwitserland heeft zelfs formeel 4 klimaten: dezelfde drie als in Oostenrijk plus een mediterraan klimaat in het puntje dat grenst aan Italië. In de zomer is Zwitserland aangenaam warm met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Het is logisch dat het koeler wordt naarmate je meer de bergen in gaat. Zwitserland is daarnaast een van de natste landen van Europa, waarbij er een lichte piek is qua regenval in de zomermaanden.
Verenigd Koninkrijk en Ierland
Beste reistijd
Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben een zeeklimaat. Door de warme golfstroom wordt het er nooit echt koud of warm. In Engeland is het in de zomermaanden prima weer met relatief weinig neerslag. De zomers zijn hier te vergelijken met die in Nederland. In Wales, Schotland en Noord-Ierland is het koeler, waarbij het met name in Schotland en Noord-Ierland wat meer kan regenen. Over het algemeen zijn mei t/m augustus de beste reismaanden. Ook in de zomermaanden is het zelden echt heet in het Verenigd Koninkrijk.
Voor Ierland zijn de maanden mei, juni en september het beste qua temperatuur en de kleinste kans op neerslag. Juli en augustus kunnen ook goed qua temperatuur, maar dan kan er wat meer neerslag vallen. Het weer is in Ierland sowieso erg veranderlijk. Bewolking en regen (vaak in de ochtend) worden regelmatig afgewisseld met zon. Het voordeel daarvan is dat het ook zomaar ineens weer op kan klaren.
Kroatië
Beste reistijd
Kroatië heeft een landklimaat met overwegend gematigd warm en regenachtig weer. De kuststreken en de eilanden hebben echter een mediterraan klimaat met hogere temperaturen. In de zomermaanden juli en augustus kan het hier erg heet zijn. Daarom zijn mei, juni en september voor deze regio de beste reismaanden. In de winter valt er veel regen, waardoor ook wegen onbegaanbaar kunnen zijn. In de zomermaanden heeft het binnenland juist een aantrekkelijk klimaat.
Roemenië
Beste reistijd
Roemenië heeft twee klimaten. Aan de kust is er een gematigd zeeklimaat met warme zomers en niet al te koude winters De kuststreek is in de zomer dus een goede zonvakantiebestemming. Het binnenland heeft een landklimaat met koele winters en warme zomers. In de winter kan de temperatuur in de hoger gelegen gebieden zelfs dalen tot min 25 graden. In de zomer kan het tot 30 graden worden met uitschieters tot wel 4o graden in de steden. Een citytrip is dan te heet. De meeste neerslag valt in mei en juni.
Om in de bergen te gaan wandelen zijn de zomermaanden prettig, omdat het daar koeler is dan in de steden.
Polen
Beste reistijd
Polen heeft een zeeklimaat. In het algemeen zijn de maanden mei t/m augustus de beste periode om het land te bezoeken. De temperatuur is dan aangenaam, er valt weinig regen en de natuur is mooi groen.
De herfst is het beste jaargetijde om het Bieszczady-gebergte te bezoeken. Weinig toeristen, perfect warm weer zonder hittegolven en prachtige, rood/oranje/gele landschappen. In oktober krijgen de beukenbossen een prachtig herfstkleurenpalet, evenals de weiden. Dit geldt ook voor de heuvels van Roztocze. De herfst is ook de bronsttijd, dus een unieke kans om het paringsgeluid van herten te horen. Maar ook de kust is prachtig in de herfst en ook de wijngaarden, waar het tijd is om te oogsten.