Ga naar hoofdinhoud

Het beste van Rusland

hoogtepunten op een rij

Rusland is het grootste land ter wereld, maar slechts enkele delen zijn goed bereisbaar. De meeste toeristen bezoeken de hoofdstad Moskou en St. Petersburg en rijden de toeristische route de Gouden Ring. Of ze nemen de Transsiberië Express naar het Verre Oosten. Maar daar heeft u natuurlijk geen camper voor nodig.

Bontmutsen, wodka, opera, ruimtevaart en matroeschka poppen. Dat kent u waarschijnlijk wel van Rusland. Maar is er veel meer te zien. Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Rusland overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis start en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

Touring Cars Van

Camper huur in Rusland

Camper ophalen

In Rusland kunt u alleen een camper ophalen bij verhuurder Touring Cars in Moskou.

Let op: niet alle verhuurders staan toe dat u met een camper vanuit een ander land naar Rusland gaat. Kijk daar goed de voorwaarden op na als u dat van plan bent. Dan is het wellicht een beter idee om de camper in Rusland zelf te huren.

Rusland Moskou
Rusland St Petersburg

De steden

Moskou en St Petersburg

Als u de camper ophaalt in de hoofdstad Moskou, is deze stad erg leuk om eerst een citytrip te doen. Veel Russischer dan dit wordt het eigenlijk niet. Echt Russische gebouwen zijn bijvoorbeeld de Russisch-orthodoxe kathedralen zoals de Maria-Boodschapskathedraal met de gouden torens en de beroemde grote Basiliuskathedraal met gekleurde torentjes uit de 16e eeuw aan het beroemde Rode Plein. Dit plein waar ook het Kremlin aan ligt, is natuurlijk een must-see. In het Kremlin zetelt de regering, maar u vindt hier ook prachtige kathedralen, kerken en paleizen. Hier werden tsaren gekroond, gehuwd en begraven. Bezoek ook zeker een aantal metrostations! Ze behoren tot de mooiste ter wereld. Het net zo mooie overdekte GUM warenhuis met zo’n 150 winkels is leuk voor een regenachtige of koude dag.

Op ongeveer een uur rijden Moskou kunt u de Gouden Ring rijden: een verzameling van 20 historische provinciestadjes. Stuk voor stuk vindt u hier prachtige historische binnensteden met indrukwekkende en kleurrijke kerken en kathedralen.

De tweede stad die niet mag ontbreken in uw reisplanning is Sint Petersburg. Deze stad werd in 1703 gesticht door Peter de Grote. Sint Petersburg wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, omdat het grootste deel van de stad in het water werd gebouwd. Honderden mooie bruggen verbinden het netwerk van rivieren, grachten, kanalen en eilandjes met elkaar. Een rondvaart is dan ook zeker de moeite waard. Hoogtepunt qua architectuur is het Hermitage Museum aan het Paleisplein, een van de grootste en meest toonaangevende kunstmusea ter wereld. Het centrum staat verder vol met prachtige gebouwen. Blikvanger is zeker de St. Isaac’s Kathedraal. Bezoek ook het Mariinski theater en de Kerk van de Verlosser op het Bloed, die van buiten en binnen echt prachtig is. De Kazankathedraal is geïnspireerd door het Sint Pietersplein in Rome en dat is duidelijk te zien.

Drie oude steden ten zuiden van Sint Petersburg vormen samen de zogenaamde Zilveren Ring. Deze steden Novgorod, Pskov en Izborsk werden al rond de 9de eeuw gesticht.

Rusland Baikal meer

De natuur

Verschillende landschappen

Rusland heeft een grens van maar liefst 20.000 km en grenst aan 15 landen. Doordat Rusland zo groot is komen er verschillende soorten landschappen voor. Grofweg is het Russische landschap in 8 soorten te verdelen met elk hun eigen kenmerken. Deze verdeling wordt de Russische Grootlandschappen genoemd. In het westen van Rusland ligt het Russisch Laagland. Het ligt tussen Oost-Europa en het Oeralgebergte in. Dit landschap is vrij vlak vergeleken met de rest van Rusland, maar wel heuvelachtiger dan Nederland of België.

Rusland telt meer dan 140 beschermde natuurgebieden en heeft vele planten- en dierensoorten, zoals beren, poolvossen, lynxen, walrussen, zeehonden, wolven en hermelijnen.

Voor de kust van Rusland ligt de bekendste Russische archipel: Nova Zembla, bijna geheel nationaal park. Het gebied bestaat vooral uit bergformaties en gletsjers. Hier kunt u ook kennismaken met het zogeheten Nova Zembla-effect. U ziet hier de zonsopkomst al eerder opkomen voordat dit feitelijk mogelijk is. Dit komt door luchtspiegeling.

Het uitgestrekte Baikalmeer in het Zuiden, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is erg geliefd bij de Russen. Het meer heeft kristalhelder water met een ongekende diepte van ongeveer 1600 meter en is maar liefst even groot als heel België. In de directe omgeving van het meer liggen ook het Nationaal Park Pribajkalski, het Biosfeerreservaat Bargoezinski en Nationaal Park Zabajkalski.

Touring Cars Small

Kamperen in Rusland

Geen typisch kampeerland

Rusland is geen typisch kampeerland met veel campings. Dan is het extra makkelijk dat u met een camper zelfvoorzienend bent. Wildkamperen is toegestaan. U kunt ook gebruikmaken van parkeerplaatsen bij hotels. Ga niet staan op privé terreinen of te dicht bij gebouwen.

Kijk hier voor de kampeerlocaties.

Let op: U mag Rusland pas binnenrijden nadat bij de grens een tijdelijke invoervergunning voor het voertuig is afgegeven. Daarvoor heeft u het originele kentekenbewijs nodig. Dat geeft wat meer rompslomp als u met een camper uit een ander land komt. Een camper ophalen in Moskou is dan makkelijker. Een internationaal rijbewijs heeft u ook nodig.

Rusland Matroeschka poppen

Rusland met kinderen

Leuke activiteiten in Moskou

Voor kinderen is het Gorkipark in Moskou leuk. In dit stadspark staan vele attracties en speeltoestellen. Zo zijn er onder meer draaimolens, schiettenten, een reuzenrad, achtbaan en een dierentuin. Het is een heerlijk park om gewoon even te ontspannen op een warme dag.

Ook de dierentuin van Moskou in het centrum van de stad is erg leuk. De dierentuin bestaat al vanaf 1865. Er leven maar liefst 1000 verschillende diersoorten, waaronder de meeste bedreigde diersoorten van Rusland. Daarnaast is de wekelijkse vlooienmarkt in het Izmajlovopark een leuk uitstapje. Het is een enorme markt met onder andere glas, zilver, porselein, bontmutsen, tapijten en natuurlijk ook typisch Russische souvenirs zoals de Matroeschka poppetjes.

In  Sint Petersburg vinden de kinderen misschien het Military Historical Museum of Artillery, Engineering and Communications Troops interessant. Hier kunnen ze voertuigen, kanonnen, uniformen en oude wapens uit de oorlogen zien.

Back To Top