Skip to content

Paspoort, rijbewijs en andere zaken

Handige tips en weetjes

Kan ik met mijn eigen rijbewijs rijden in de gehuurde camper? Heb ik eigenlijk vaccinaties nodig? Hoe zit het met het tijdsverschil? Doe uw voordeel met een hele reeks handige tips voor uw camperreis in Europa. Het is even scrollen…. maar dan heeft u ook wat!

Paspoort meenemen | Campers Europa

Geldigheid

Paspoort

Als u EU-burger bent, hoeft u uw identiteitskaart of paspoort niet te laten zien als u van het ene naar het andere Schengenland reist. Wij raden u echter aan om altijd een identiteitsbewijs mee te nemen. Als het nodig is kunt u zo altijd bewijzen wie u bent: bijvoorbeeld als de politie erom vraagt of als u gaat vliegen. Voor landen buiten de Europese Unie is sowieso een geldig paspoort nodig als identificatiebewijs.

Credit Card

Belangrijke documenten

Kopieën mee

Zorg dat u belangrijke telefoonnummers bij u heeft en bewaar kopieën van paspoorten, verzekeringspolissen, creditcards, reispapieren, etc. Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren de politie altijd proces verbaal opmaken.

Rijden in de camper Peter Kramer | Campers Europa

Welk rijbewijs?

Rijbewijs B meestal voldoende

Om een camper te mogen rijden in Europa is voor de meeste verhuurders uw eigen geldige rijbewijs B voldoende. Enkele campers wegen meer dan 3.500 kg. In dat geval is een C rijbewijs nodig. Op onze website ziet u per camper welk type rijbewijs nodig is.

Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Een enkele verhuurder vereist het wel, zoals in IJsland. Als dit het geval is voor uw camperhuur, dan informeren we u daarover. U kunt het ook lezen per verhuurder op onze website. Een internationaal rijbewijs haalt u bij de ANWB. Let op: u moet ook uw eigen Nederlandse rijbewijs meenemen, het internationale rijbewijs is een aanvulling daarop.

Londen Big Ben klok

Tijdverschil

Hoe laat in Europa

In sommige landen in Europa krijgt u met een tijdverschil te maken. In Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland. In Finland, Estland, Letland, Roemenië en Bulgarije is het 1 uur later. In Rusland staat de klok zelfs 2 uur vooruit. In IJsland is het 2 uur vroeger.

bagage

Goedkoop inchecken

Extra bagage

Als wij vliegtickets voor u boeken, zorgen we altijd dat deze inclusief 1 stuks ruimbagage zijn. Heeft u extra bagage? Bij de balie van Worldwide Baggage Services in Vertrekhal 3 op Schiphol kunt u een extra doos of tas veel goedkoper inchecken dan bij de maatschappij waarmee u vliegt. En de extra bagage gaat gewoon mee met uw eigen vliegtuig.

reisstekker europa verenigd koninkrijk

Andere stopcontacten

Soms reisstekker nodig

Sommige landen in Europa hebben andere stopcontacten dan wij in Nederland gewend zijn. Dat is het geval in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Rusland en Zwitserland. U heeft dan een reisstekker nodig. Daarnaast wordt in sommige landen een andere spanning geleverd door het lichtnet. Is dat het geval, dan heeft u een omvormer nodig. In Europa wordt overal 220-240 V geleverd.

Rijden in de camper

Strenge straffen

Don't drink and drive

Tijdens het rijden is een maximaal alcoholgehalte toegestaan. Dit promillage kan verschillen per land. In sommige landen zoals Schotland, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije mag je zelfs helemaal geen alcohol in je bloed hebben. Autorijden onder invloed van drank of drugs is extreem gevaarlijk. Er worden erg strenge straffen gehanteerd als u wordt betrapt. Daarnaast is ook schade aan de camper door rijden onder invloed niet verzekerd. Ook het handsfree gebruik van de mobiele telefoon is achter het stuur niet toegestaan in alle EU-landen, behalve Zweden.

Wegaanduiding Frankrijk

Makkelijk

Afstanden in kilometers

Al sinds 1799 na de Franse revolutie worden in Europa metrische maten en gewichten gebruikt. Snelheid en afstand worden gemeten in kilometers, goederen in kilo’s en liters en de temperatuur in graden Celsius. In het Verenigd Koninkrijk worden echter nog steeds Britse maten zoals inches, feet en miles gebruikt. Op internet zijn er verschillende sites te vinden om deze meeteenheden om te rekenen naar het metrieke stelsel.

Vaccinatie

Soms nodig

Vaccinaties

Voor de meeste Europese landen zijn geen vaccinaties nodig als u gaat reizen. Inentingen zijn in Europa sowieso niet verplicht. In een beperkt aantal landen komen echter vervelende ziektes voor, waartegen een vaccinatie beschikbaar is en aangeraden wordt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bulgarije en Kroatië, waar een DTP en hepatitis A vaccinatie nodig zijn.

Let daarnaast op slechte hygiëne. Ziektes zoals hepatitis A, buiktyfus en reizigersdiarree worden hierdoor verspreid. Vaak handen wassen en een desinfecterende handgel kunnen dit voorkomen. Pas ook op als u voedsel op straat koopt.

Wij raden u ook aan afdoende mugafwerende middelen mee op reis te nemen, die DEET bevatten. Niet alleen voor ’s nachts, maar ook voor tijdens wandelingen.

Feestdagen Pasen

Feestdagen

Campings vaak vol

Winkels, kantoren en fabrieken zijn op nationale feestdagen vaak gesloten. Ook de camperverhuurders hebben afwijkende openingstijden, zijn gesloten op feestdagen of brengen een feestdagentoeslag in rekening. Wij zullen u daarop wijzen als dat voor u van toepassing is.

Let op: rondom feestdagen zijn campings vaak volgeboekt! Als dit in uw reisperiode valt, houd hier dan rekening mee.

niet-roken

Meestal verboden

Roken in openbaar

De meeste landen in Europa voeren een actief anti-rokenbeleid. In ruimtes waarin wordt gewerkt, is roken verboden, net als in openbare ruimtes  zoals theaters, bioscopen, musea en restaurants. Daarnaast is roken verboden in federale gebouwen zoals luchthavens. Alle EU-landen hebben wel een vorm van anti-rook wetgeving, maar in de horeca kunnen de regels nog wel eens per land verschillen. Dat merkt u snel genoeg wanneer u ergens een café binnenstapt…

Fooi in Europa

Verschillende gebruiken

Fooi geven

De fooien etiquette is niet in alle landen in Europa hetzelfde. Soms is het geven van fooi zeer gebruikelijk en soms wordt het als zelfs als een belediging gezien. We geven u graag een paar algemene tips:

  • In Frankrijk, Kroatië en het Verenigd Koninkrijk staat soms al fooi op het bonnetje en soms niet. Controleer altijd het bonnetje daarop.
  • In Italië rekent een taxichauffeur op een kleine fooi. In restaurants wordt voor het servies, bestek en mandje brood op tafel een extra bedrag gerekend. Een fooi is dan niet meer nodig.
  • In Spanje wordt een fooi als een waardering gezien. Als u tevreden bent, geef dan gerust wat extra. In Griekenland geldt dit ook, maar dan moet de beleving wel écht bovengemiddeld zijn geweest. Teveel fooi kan als omkoperij worden gezien.
  • In Scandinavië zijn fooien niet echt gebruikelijk.
  • In Zwitserland is fooi meestal al inbegrepen in de rekening.
McRent camper in Italië | Campers Europa

Gewoon rechts rijden

En meer verkeersregels

  • In vrijwel heel Europa wordt rechts gereden. Wel zo gemakkelijk dus!
  • Er steken geregeld dieren de weg over, zoals elanden en herten. Rijd dus voorzichtig en blijf alert.
  • In sommige landen is rechts inhalen toegestaan. Wees u daar dus bewust van.

Bekijk meer informatie over het rijden in Europa

Handig voor onderweg

Apps voor uw camperreis

Er zijn diverse apps (zowel voor Iphone/iPad als voor Android apparaten) die handig zijn bij de voorbereiding van uw reis, maar vooral voor onderweg. Bekijk onze lijst met aanbevolen apps.
Daarnaast hebben veel verhuurders ook hun eigen app met allerlei handige informatie voor onderweg. Welke app dat is, staat in uw persoonlijke, online dossier als u bij ons een camper huurt.

Heeft u een handige app gedownload? Vertel het ons! Dan zetten we deze in de app-lijst erbij.

Noodnummer 112 in Europa

I.g.v. calamiteiten

Alarmnummers

Het noodnummer in 50 landen in Europa is 112: bel dit nummer als u noodhulp nodig heeft van politie, brandweer of een arts. Het noodnummer is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt in de taal van het land of in het Engels uw verhaal doen. Als u de politie nodig heeft in een niet-dringende situatie (bijvoorbeeld kleine verkeersongevallen), bel dan naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Er zijn nog meer Europese 116 noodnummers voor specifieke situaties. Bekijk hier de nummers per land.

Back To Top
× Vragen?