skip to Main Content

Rondje IJsland

Wij inspireren u graag!

IJsland is het meest westelijke land van Europa en mag toch wel het meest exotische land genoemd worden. Op slechts drie uur vliegen! Gletsjers, lavavelden, meer dan 800 heetwaterbronnen en watervallen zijn er gemeengoed. Het is ook het dunstbevolkte land van Europa. Omdat het weer er nogal grillig kan zijn, is een reis per camper ideaal. Daarnaast is IJsland best een duur land. Dus als je zelf kunt koken, scheelt dat toch wel.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van IJsland overzichtelijk op een rijtje.

Voorbeeldreis IJsland

IJsland Reykjavik centrum

Start in Reykjavik

Begin met een citytrip

U vliegt op de internationale luchthaven van Keflavik, een klein dorp ten westen van de hoofdstad Reykjavik. Meer dan 40% bevolking van IJsland woont in Reykjavik. Het is een stad met veel uitgaansgelegenheden: bars en restaurants. Er wordt elke avond wel ergens een optreden gegeven. Er is altijd wel wat te doen. De stad is niet zo groot en in een dag  lopend te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Perlan museum waar je alles leert over de natuurwonderen van IJsland. Daarnaast zijn er vanuit de stad diverse dagtours te boeken.

IJsland kust

West IJsland

Fjorden, vulkanen en vogels

Na Reykjavik laat u de stedelijke omgeving al snel achter u. Rijd in westelijke richting naar Borgarfjördur. Deze regio staat bekend om de fjorden, valleien, kraters, gletsjers en vulkanen. Op minder dan een uur rijden van Reykjavik vind je hier de hoogste waterval van IJsland: Glymur. Deze is helaas alleen te voet en lastig bereikbaar.

Op het meest westelijke puntje van het schiereiland Snæfellsnes ligt het Snæfellsjökull National Park. Hier vind je onder meer de prachtige zwarte basaltstenen kliffen Lóndrangar met hun wonderlijke geologische vormen. Dit gebied is ook de beste plek om vogels te spotten. En je hebt kans om de poolvos te zien.

Vervolg de route noordwaarts. Prachtige bergpassen en uitgestrekte lavavelden wisselen elkaar hier af. Het eiland Drangey ligt in de baai van de Skagafjörður fjord en is een overblijfsel van een 700.000 jaar oude uitgestorven vulkaan. Het ligt zo’n 7 km voor de kust en is een paradijs voor vogels, waaronder papegaaiduikers, grote kolonies zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, Noorse stormvogels, raven en valken.  Skagafjörður is de geboortegrond van het IJslandse paard. Je kunt hier vanzelfsprekend veel mooie paardrijtochten maken.

IJsland Viti meer

Noord IJsland

Diamond Circle

In het noorden van IJsland vind je de minder bekende ‘Diamond Circle’, een 260 km lange route langs vier prachtige plekken: Mývatn, Húsavík, Asbyrgi en Dettifoss. De Diamond Circle ligt ten oosten van de ‘hoofdstad van het noorden’ Akureyri.

In de wateren van Eyjafjörður en Skjálfandi zwemmen ‘s zomers walvissen (van mei tot september). De rivierdelta van Eyjafjörður is prachtig en er leven talrijke vogels. Bij Húsavík heeft u overigens verreweg de meeste kans om walvissen te zien.

Het gebied rond het Mývatn meer wordt gekenmerkt door vulkanen, lavavelden, knalblauwe kratermeren en landschappen die zo van de maan lijken te komen. IJsland kent ook vele natuurlijk (en minder natuurlijke) heetwaterbronnen waarin het heerlijk badderen is. Bezoek in het noorden bijvoorbeeld de Mývatn Nature Baths. Ook prachtig: het knalgroene Viti meer middenin een vulkanische krater.

IJsland Dettifoss waterval
IJsland Dettifoss kloof

Oost IJsland

Watervallen

Oost IJsland is het gebied van ruige fjorden, steile bergen en vriendelijke vissersdorpjes. Het is een relatief dunbevolkt gebied, maar rijk aan historie en volksverhalen. Ook IJslands grootste bos Hallormsstaður is hier te vinden, evenals de 118 m hoge waterval Hengifoss, een van de hoogste watervallen van IJsland.

De Jökulsárgljúfur kloof is een van de diepste en meest adembenemende canyons in IJsland. Het gebied staat ook bekend om de watervallen: Selfoss, Dettifoss, Hafragilsfoss and Réttarfoss. Dettifoss is 100 m hoog en 44 m breed en we durven wel te zeggen dat dit de meest indrukwekkende waterval van Europa is.

Meer zuidwaarts heeft u een lange route door onherbergzaam gebied met enorme open vlaktes, bergen en watervallen voor de boeg. Er zijn hele uitgestrekte stukken land waar geen mensen wonen. Vanuit de camper ziet het er vriendelijk en toegankelijk uit, maar als je naar buiten gaat voel je meteen waarom het hier onbewoond is. Het is ijskoud. Zelfs in de zomer.

Vanuit het vissers- en handelsstadje Höfn op een schiereiland tussen de Hornafjörður en Skarðsfjörður fjorden worden diverse excursies georganiseerd naar Vatnajökull, het gletsjermeer Jökulsárlón, Lónsöræfi en naar Skaftafell.

En dan de Vestrahorn: samen met de Kirkjufell-berg op Snæfellsnes in het westen van IJsland, is dit waarschijnlijk de meest gefotografeerde berg op IJsland.

IJsland Gullfoss waterval
IJsland Strokkur geyser

Zuid IJsland

Gletsjers, geisers en nog meer watervallen

De Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland met een oppervlakte van ongeveer 8.100 km2 (groter dan alle gletsjers van Noorwegen en de Alpen bij elkaar). Naast de gletsjer ligt de 227 m hoge Morsárfoss waterval, de hoogste waterval van IJsland. Een bijzonder detail: de waterval ligt naast de gletsjer en werd in 2007 ontdekt toen een stuk ijs van de gletsjer was afgebroken. Moeder Natuur weet ons altijd weer te verrassen.

Jökulsárlón ligt ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer en is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. De ringweg loopt er vlak langs, het meer is goed toegankelijk. Voor de kust, of op het ijs in de lagune, zijn regelmatig zeehonden te zien.

Skaftafell is een bijzonder park. Je kunt hier genieten van fantastische vergezichten, watervallen en bossen met berkenbomen tot wel 6 m hoog. Bossen zijn overigens zeer uitzonderlijk op IJsland.

Het volgende deel van de route, naar Vik, kent wederom veel watervallen, gebergten en lavavelden. Rond Vîk zijn spectaculaire zwarte stranden te zien. Eldhraun is één van de grootste lavavelden in de wereld, ontstaan tijdens de uitbarsting van de Skaftáreldar vulkaan in 1783-1784.

En dan tenslotte, voordat u weer in Reykjavik aan komt: de Golden Circle. Dit is veruit de populairste route om af te leggen wanneer je in IJsland bent, zeker voor de eerste keer. De Circle bestaat uit drie hoogtepunten: de Gullfoss waterval, het Geysir geothermische gebied en Þingvellir Nationaal park. Binnen het 6 km2 grote geothermale gebied Haukadalur liggen diverse hete
bronnen, waarvan Geysir en Strokkur de meest bekende zijn. Iedereen komt op de grootste hete bron genaamd Geysir af. Dit is de hete bron waar het woord geiser vanaf stamt. Geysir is echter al enkele jaren niet meer actief. In hetzelfde gebied ligt ook de geiser genaamd Strokkur, en die spuit nog om de zoveel minuten heet water omhoog tot soms wel 30 m hoogte.

McRent camper IJsland

Camper huur in IJsland

Altijd vanuit Reykjavik

Een reis door IJsland dat ongeveer 3 keer zo groot is als Nederland kunt u met een 2WD of 4WD camper maken. Met een 2WD camper kunt u de hele ringweg rijden en heel veel zien. Wilt u ook de ongeasfalteerde zogenaamde F-wegen rijden, dan heeft u een 4WD camper nodig.

In IJsland kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: McRent, Touring Cars en Go Campers. Go Campers heeft ook 4WD campers te huur voor 2 en meer personen. U haalt uw camper op in Keflavik, ten westen van de hoofdstad Reykjavik.

McRent camper IJsland in de sneeuw

Wat kost deze reis?

Een prijsindicatie

De prijs voor de camperhuur is uiteraard van een aantal factoren afhankelijk: wanneer u gaat, hoe lang u de camper huurt en welke camper u huurt. En voor de meeste campers in IJsland worden wekelijks de prijzen bepaald o.b.v. vraag en aanbod: hoe eerder u de camper boekt, des te lager de prijs. Hoe langer u wacht, des te hoger de prijs… IJsland heeft een kort toeristisch seizoen, wat een reis in IJsland bijna per definitie duurder maakt dan in andere landen.

Stel u maakt deze reis in de eerste twee weken van juni en u huurt een semi-integraal camper voor 4 personen, zoals de Ecoline 4 van McRent. Dan kost deze camper € 3.160, inclusief klaarmaakkosten, beddengoed, keukeninventaris, bijdrage Calamiteitenfonds, SGR bijdrage en boekingskosten. All-in dus. Mits op tijd geboekt…

Scroll naar boven op deze pagina en bereken uw eigen prijs voor uw reisperiode!

Meer lezen over IJsland? Klik hier.

Back To Top