Ga naar hoofdinhoud

Er zijn in Frankrijk zo ontzettend veel mooie plekken om met de camper te verkennen. Kunt u het eiland Île de Ré al? Op dit heerlijke eiland aan de Westkust in midden Frankrijk kunt u met gemak een week verblijven. We vertellen u er graag wat meer over.

Île de Ré: een kennismaking

Ile de Ré fietsen eigen foto

Île de Ré is een geliefd vakantie-eiland aan de Westkust van Frankrijk. Het eiland is vanaf la Rochelle te bereiken via een tolbrug. Kenmerkend zijn de witte huisjes met het groene houtschrijnwerk en daken met oranje dakpannen, de nog steeds ambachtelijke zoutwinning, de lokale wijnbouw, de visserij van bijvoorbeeld oesters en mosselen en de ezels die u her en der tegenkomt.

Het eiland heeft een lengte van ongeveer 26 km. De breedte varieert tussen 70 meter en 5 km. De oppervlakte van het eiland is ongeveer de helft van Texel en dus perfect om per fiets te verkennen. Dat is hier dan ook een zeer geliefde activiteit. Overal zijn fietsen te huur en er zijn legio fietsroutes en fietspaden. Vooral in het hoogseizoen bent u zeker niet de enige fietser, maar het is prima te doen. U kunt ook elektrische fietsen huren. Dat maakt het nog een stuk beter te doen. Wij hebben zelf genoten van het fietsen op Île de Ré!

De dorpen op Île de Ré

Met de fiets kunt u makkelijk meerdere dorpjes op 1 dag aandoen. Een stukje fietsen, over een markt lopen, even zitten voor een kop koffie of de lunch en weer een stukje fietsen. We raden u aan zeker even te stoppen in de volgende dorpen:

 • Saint-Martin-de-Ré: ligt aan de noordelijke kant van het eiland en heeft een pittoreske haven, gezellige straten met winkels en restaurants.
 • La Couarde sur Mer: charmant vissersdorpje met gave gallerieën om doorheen te snuffelen.
 • La Flotte: er is elke dag tot de voormiddag markt in dit gezellige plaatsje. Ga vooral ook naar de overdekte markt in het weekend op het authentieke Middeleeuwse pleintje. De haven en de straatjes eromheen zijn ook leuk om te zien.
Frankrijk Ile de Ré Saint Martin de Ré
Frankrijk Ile de Ré Saint Martin de Ré
Ile de Ré La Couarde sur Mer eigen foto
Ile de Ré la Flotte
Frankrijk Ile de Ré Saint Martin de RéIle de Ré La Couarde sur Mer eigen fotoIle de Ré la Flotte

De mooiste stranden

Île de Ré heeft prachtige stranden waar u al fietsend makkelijk kunt stoppen en kunt genieten van de zon, zee en het zand. Check wel even vooraf wanneer het eb en vloed is. Wij hebben herhaaldelijk lange periodes van eb meegemaakt. Dat zwemt wat lastig :) Het is wel mooi om te zien hoe dan de oesternetten tevoorschijn komen! En er wordt door de Fransen dan volop naar kokkels gezocht. Een paar fijne en mooie stranden zijn:

 • Plage de la Cible: een klein strand met een rij witte badhuisjes tussen Saint-Martin-de-Ré en La Flotte in. De gezellige strandtent La Cible is een bezoek waard.
 • Plage de Trousse-Chemise op het westelijke punt van het eiland, achter een bosrand met pijnbomen.
 • Plage de Petit Bec, niet al te ver van Plage de Trousse-Chemise: een breed strand met hoge golven om te leren surfen.
 • Plage de la Conche des Baleines: het grootste strand van Île de Ré strekt uit van de vuurtoren des Baleines tot aan Petit Bec.
 • Plage de Gros Joncs aan de Zuidkust: gezinsvriendelijk, waar u ook diverse watersporten kunt beoefenen.
Ile de Ré kokkels zoeken

Meer leuke stops

Ile de Ré la Flotte Abbaye de Châteliers
Ile de Ré vuurtoren les Baleines
Ile de Ré la Flotte Abbaye de ChâteliersIle de Ré vuurtoren les Baleines

Al fietsend komt u nog veel meer leuke stops tegen. Zomaar even genieten van het uitzicht of om een mooie foto te maken. Wij noemen er een paar:

 • Zoutvelden in het natuurreservaat de Lilleau
 • De beroemde vuurtoren les Baleines en de woeste kust eromheen
 • De molen van Bel-Air
 • De kenmerkende ezels van Île de Ré
 • De ruïne van de Abdij van Châteliers (Abbaye de Châteliers): een schitterende ruïne in de buurt van la Flotte
 • Steek met de fiets de tolbrug over en ga een dagje naar la Rochelle: super leuke en mooie stad om te winkelen, lunchen en een terrasje te pakken.

Campings op Île de Ré

Met de camper naar Île de Ré? Ja hoor, dat kan prima. Er zijn ruim voldoende campings, die voldoende plaatsen voor campers hebben. Ons advies is wel om de camper op het eiland zelf te laten staan en fietsen te huren. Dat is sowieso een ontzettend leuke manier om het eiland te verkennen. Daarnaast is het een stuk makkelijker om een fiets te parkeren dan een camper.

Avis Car Away Classic Class B 4 pax

Meer lezen over Frankrijk en kamperen in Frankrijk? Kijk dan hier.

Back To Top