Skip to content

Het beste van Noorwegen

Hoogtepunten op een rij

Noorwegen: het land van besneeuwde bergen, kliffen en fjorden, het Noorderlicht en rust en ruimte. Noorwegen heeft zoveel te bieden dat het bijzonder populairder is voor een camperreis.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Noorwegen overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis start en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

Camper in Noorwegen

Campers Europa tip:
Campers zijn in Noorwegen vaak een stuk duurder dan in Duitsland. Wij verhuren daarom vaak campers in Duitsland: op uw route richting Noorwegen. Er komen dan wel de kosten bij van een ferry naar Noorwegen of de tolbrug van Denemarken naar Zweden, als u via Zweden rijdt. Maar alsnog scheelt het meestal veel geld. Dat kan dus een overweging zijn…

Camperreis in Noorwegen

Camper ophalen

In Noorwegen kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: McRent, Rent Easy en Touring Cars. De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder.

Noorwegen Placeholder
Noorwegen
Noorwegen locaties Placeholder
Noorwegen locaties
De reden dat er zoveel ophaallocaties in Noorwegen zijn, is dat een aantal van onze verhuurders van oorsprong Scandinavische organisaties zijn. U kunt dus op vele manieren een camperreis in Noorwegen plannen. Natuurlijk kunt u Noorwegen ook combineren met bijvoorbeeld Zweden of Finland. Noorwegen is erg langgerekt. We raden u aan om vooraf enkele regio’s te kiezen om te gaan verkennen en uw reis goed te plannen.

Noorwegen Trolltunga
Noorwegen Preikestolen

Zuid-Noorwegen

Kliffen, fjorden en Oslo

De hoofdstad Oslo is een compacte stad die u makkelijk te voet kunt verkennen. U vindt er onder meer het grootste openluchtmuseum van Europa (het Noorse Volksmuseum), het beeldenpark Vigelandpark, het koninklijk paleis, de kathedraal van Olso, het Nationale Operagebouw en de middeleeuwse burcht Akershus.

De wandeling naar Trolltunga is een van de bekendste wandelingen van Noorwegen. Het uitzicht over de spectaculaire klif is ongelofelijk mooi. Heen en terug is de wandeltocht echter wel 27 km lang en vooral geschikt voor geoefende wandelaars, bij voorkeur met een gids.

Preikestolen (dat ‘preekstoel’ betekent) is een hele steile rots waar een wandeling van circa 2 uur naar toe leidt. Preikestoelen ligt in de buurt van de stad Stavanger die zeker ook de moeite waard is van een bezoek. In de omgeving zijn nog meer geweldige wandelroutes te vinden. In de buurt ligt ook het stadje Skudeneshavn. Een uniek stadje met witte huisjes, smalle straatjes en leuke restaurantjes.

De historische stad Bergen is een populaire uitvalsbasis om fjorden te gaan verkennen, zoals het Sognefjord, het langste en diepste fjord van Noorwegen en het Hardangerfjord. Na Oslo is het de grootste stad van Noorwegen. Het historische centrum met rode houten pakhuizen is erg gezellig.

Zuid-Noorwegen is trouwens ook het zomerparadijs voor de Noren dankzij de mooie stranden, duizenden eilandjes en meer uren zon dan in de meeste andere delen van het land.

Noorwegen Jostedalsbreen gletsjer
Noorwegen Alesund

Midden-Noorwegen

Gletsjer en fjorden

Een must-do tijdens uw camperreis in Noorwegen is het rijden van ‘The Atlantic Road’: een prachtige autoroute die Kristiansund en Averøy verbindt via diverse eilandjes en bruggen.

Noorwegen kent vele adembenemende fjorden maar de mooiste is misschien wel de Geirangerfjord. Deze staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een boottocht is hier zeker een aanrader.

In het nationaal park Jostedalsbreen vindt u de grootste gletsjer van Europa: de Jostedalsbreen gletsjer van 80 km lang. Dit is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Noorwegen. Nog meer natuur kunt u verkennen vanuit het schilderachtige dorpje Flåm, midden tussen prachtige bergen en watervallen. Het nationaal park Jotunheimen is een van de bekendste natuurgebieden van Noorwegen. Er liggen meer dan 200 bergen. De wandelroutes door het park zijn vooral geschikt voor ervaren wandelaars.

Alesund is een jonge stad die na een grote brand in 1904 geheel opnieuw is opgebouwd in art nouveau of Jugendstil stijl.

Trondheim is een levendige studentenstad, maar kent ook een aantal indrukwekkende historische bezienswaardigheden zoals de Nidaroskathedraal uit 1070, Fort Kristiansten en het kasteel van koning Sverre. De stad staat ook wel bekend als de stad van de Noorse smaken gezien de fancy Michelinrestaurants, hippe foodbars en gezellige koffietentjes.

noorwegen noorderlicht

Noord-Noorwegen

Het Noorderlicht zien

Om Aurora Borealis ofwel het Noorderlicht te zien moet u naar het Noorden gaan. Tromsø wordt ook wel de hoofdstad van de Noordpool genoemd en is echt de Noorderlichtstad. De meeste kans om dit fenomeen te zien heeft u tussen eind september en eind maart. U kunt hier overigens ook een sledetocht met husky’s maken en walvissen zien.

Bezoek zeker ook de Noordkaap, het meest noordelijke punt van het Europese continent. U heeft hier een prachtig uitzicht over de Noordelijke IJszee en u vindt er authentieke vissersdorpjes en rendieren. In de zomer is het hier 24 uur per dag licht.

De Lofoten eilanden zijn door National Geographic verkozen tot een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Bergen, fjorden, authentieke vissersdorpjes, walvissen, papegaaiduikers én witte zandstranden: het is er allemaal. Misschien verwacht u het niet hier, maar dankzij een warme golfstroom kan het hier wel 30 graden worden in de zomer. Ook hier kunt u het Noorderlicht zien én de middernachtzon.

Camper in Noorwegen

Kamperen in Noorwegen

Camping of wildkamperen?

Als je kampeert, voel je je verbonden met de natuur. Juist daarom is Noorwegen zo populair voor een camperreis. Omdat er in sommige regio’s weinig campings zijn, adviseren we wel vooraf te oriënteren hoe groot het aanbod aan campings is per regio. Misschien zelfs om sommige campings vooraf te reserveren in het hoogseizoen. Op de bonnefooi reizen kan wel, maar houd er dan rekening mee dat een camping vol kan zijn en dat de volgende een uur verder rijden is. Het kan ook handig zijn om telkens 1 of 2 dagen vooruit te reserveren terwijl u onderweg bent.

Kijk hier voor de kampeerlocaties.

Noorwegen kent net als Zweden het recht om overal in het land te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemannsretten. En daar kunt u met de camper van profiteren! Er zijn wel een paar voorwaarden om van dit wild kamperen gebruik te maken. Zo dient u bij het plaatselijke toeristenbureau te informeren of er speciale condities zijn in de betreffende regio. En natuurlijk laat u de plek waar u gekampeerd heeft netjes en zonder afval achter. Als duidelijk is dat het land aan een eigenaar toebehoort (bijvoorbeeld door een omheining), vraag dan eerst toestemming als u daar wilt staan. Een kampvuur is toegestaan mits u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt voor de veiligheid. In Zweden mag u maximaal 24 uur ergens wildkamperen, in Noorwegen is dat 48 uur. Langer wordt wel gedoogd in afgelegen gebieden.

Noorwegen waterpark Bo Sommarland

Noorwegen met kinderen

Natuur en andere pret

In de prachtige natuur in Noorwegen kunnen kinderen al heel van hun energie kwijt. Maar er zijn ook genoeg locaties specifiek gericht op kinderen, om met natuurlocaties af te wisselen. Een waterpark verwacht je misschien niet direct in Noorwegen, maar het is er zeker wel: Bø Sommarland in Telemark in Zuid-Noorwegen. Ook het pretpark Tusenfryd bij Oslo zal ze zeker bevallen. Ander idee: maak een spectaculaire treinreis met de kinderen met de Flåmsbana van Flåm naar Myrdal. Het is een van de steilste treinritten ter wereld en de uitzichten zijn fantastisch. Of ga kajakken in fjorden of raften op wilde rivieren. Helemaal in het Zuiden bij Lillehammer vind je ook nog het familiepark Hunderfossen met 60 attracties.

Back To Top