Ga naar hoofdinhoud

Het beste van Finland

Hoogtepunten op een rij

Als we aan Finland denken, denken we al snel aan meren en de sauna. En dat is niet zo gek, want er zijn zeker 50.000 en misschien wel 180.000 meren en 3,7 miljoen sauna’s… Maar Finland kent ook veel natuurparken die wandelaars trekken. En wintersporters kunnen in Lapland terecht waar er 200 dagen per jaar sneeuw ligt. Genoeg afwisseling dus voor een mooie camperreis!

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Finland overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis begint en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

Touring Cars Luxury

Camper huren in Finland

Camper ophalen

In Finland kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: McRentRent Easy en Touring Cars. De ophaallocaties zijn Helsinki, de hoofdstad, en het noordelijk gelegen Rovaniemi in Fins Lapland. In Helsinki woont overigens het grootste deel van de bevolking van het verder dunbevolkte Finland.

finland-Savonlinna fort
finland rendieren

Finse natuur

Meren en rendieren

Het belangrijkste merengebied van Finland ligt in het oosten van het land. Er zijn maar liefst 55.000 meren, waarvan het Saimaameer de grootste is. De meren zijn ontstaan na de IJstijd. U kunt zwemmen in de meren, maar het gebied is ook prima geschikt voor wandelingen, fietsen en watersporten. Of bezoek een aantal mooie watervallen in de omgeving. Het water in de meren is overigens zo schoon, dat het gedronken kan worden.

Voor de kust in het zuiden liggen de Saaristomeri eilanden, ofwel de Finse archipel. Het hangt er een beetje vanaf hoe het begrip ‘eiland’ gedefinieerd wordt, maar naar schatting zijn er tussen de 20.000 en 50.000 eilandjes. Sommige zijn bewoond, maar de meeste zijn onbewoond. U kunt hier een boottocht maken of er met een ferry heen gaan om te wandelen.

Ten westen van Rovaniemi ligt het Salla Reindeer Park. Natuurlijk zijn er rendieren die u zelfs kunt voeren. Maar het is ook een mooi park om te wandelen en kanoën.

Finland Helsinki kathedraal
Finland Turku kasteel

Finse steden

Gezellig en sfeervol

De hoofdstad Helsinki is de grootste stad van Finland en is prachtig gelegen aan de kust. Het is een kleurrijke stad die zeer de moeite waard is om te verkennen, voordat u de camper ophaalt. Tot het begin van de 19e eeuw was Helsinki een vrij onbelangrijk kustplaatsje. Toen het in 1812 de hoofdstad werd, ging de ontwikkeling echter heel snel. De stad is daardoor erg kleurrijk geworden met veel verschillende bouwstijlen. Tip voor Helsinki: schaf de kortingskaart Helsinki card aan voor gratis openbaar vervoer, gratis toegang tot diverse musea en korting bij restaurants, winkels en tours.

Aan de zuidkust ligt ook Turku. Tot 1812 was dit de hoofdstad van Finland, totdat die eer naar Helsinki ging. Turku heeft een rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn veel historische gebouwen die een bezoek waard zijn, zoals een kasteel uit de 13e eeuw.  De historische wijk Luostarinmäki is een van de weinige wijken die de grote brand in de 19e eeuw heeft overleefd.

Tampere ligt iets ten noorden van Helsinki. Het is de tweede stad van Finland, stad van de 200 meren en studentenstad. Het heeft een aantal leuke musea en de natuur is er nooit ver weg. De hooggelegen wijk Pispalanharju met houten huisjes is erg fotogeniek. In het merengebied kunt u een boottochtje maken.

Rovaniemi ligt in Fins Lapland en is vooral bekend vanwege het officiële huis van de kerstman. Het magische Santa Claus dorp is het hele jaar door te bezoeken (inclusief de kerstman zelf!). Door Rovaniemi loopt ook de poolcirkel. Ook heel bijzonder om daar te staan! In de winter is de stad helemaal magisch met sneeuw, het Noorderlicht en de mogelijkheid om een tocht met rendieren te boeken.

Oulu is de vijfde stad van Finland en wordt ook wel de hoofdstad van het Noorden genoemd. De stad groeit snel en heeft een gezellige sfeer. Dit heeft te maken met de markthal, oude rode pakhuizen waar nu winkels en restaurants in gevestigd zijn en doordat het een studentenstad is. Let op: midden in de zomer gaat de zon hier niet onder!

Touring Cars camper

Kamperen in Finland

Meer dan genoeg keuze

Campings in Finland zijn over het algemeen eenvoudig, maar de ligging in de natuur is meestal erg mooi. Je kunt vaak direct vanaf de camping gaan kanoën, fietsen of wandelen. De meeste campings hebben een sauna, die vaak gratis in gebruik is. Het is tenslotte wel Finland :)  Omdat er in sommige regio’s weinig campings zijn, adviseren we wel vooraf te oriënteren hoe groot het aanbod aan campings is per regio. Misschien zelfs om sommige campings vooraf te reserveren in het hoogseizoen. Op de bonnefooi reizen kan wel, maar houd er dan rekening mee dat een camping vol kan zijn en dat de volgende een uur verder rijden is. Het kan ook handig zijn om telkens 1 of 2 dagen vooruit te reserveren terwijl u onderweg bent.

Kijk hier voor de kampeerlocaties.

Finland kent net als Noorwegen en Zweden het recht om overal in het land te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemannsrätt. En daar kunt u met de camper van profiteren! Er zijn wel een paar voorwaarden om van dit wild kamperen gebruik te maken. Zo dient u bij het plaatselijke toeristenbureau te informeren of er speciale condities zijn in de betreffende regio. En natuurlijk laat u de plek waar u gekampeerd heeft netjes en zonder afval achter. Als duidelijk is dat het land aan een eigenaar toebehoort (bijvoorbeeld door een omheining), vraag dan eerst toestemming als u daar wilt staan. Een kampvuur is alleen toegestaan in aangewezen haarden.

Pretpark Finland

Finland met kinderen

Pretparken en Angry Birds

In Tampere ligt het pretpark Särkänniemi op een schiereiland. Naast attracties zijn er ook een dolfinarium, aquarium, planetarium, kinderboederij en de Näsinneula-toren. Ook leuk: het Linnanmäki pretpark in Helsinki met meer dan 40 attracties en Sea Life Helsinki.

Zijn de kinderen (of u zelf) gek op de Angry Birds games en films? In Rovaniemi staat een Angry Birds speelpark met gratis entree. Op een uur rijden van Rovaniemi ligt ook de Ranua Zoo. Het is niet een traditionele dierentuin waar dieren in verblijven leven, maar een park waar je dieren in het wild kunt spotten, zoals poolvossen, beren, lemmings en de grijze wolf.

Back To Top