Skip to content

Het beste van Denemarken

Hoogtepunten op een rij

Bij Denemarken denken we aan Kopenhagen met het beeld van de kleine zeemeermin, Legoland, Scandinavisch design, Vikingen, kastelen en de sprookjes van Hans Christian Andersen. Het is een zeer afwisselend land om te ontdekken met de camper! Als u meer tijd heeft, kunt u de reis ook combineren met bijvoorbeeld Duitsland, Zweden, Noorwegen of Finland.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Denemarken overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis begint en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

McRent camper Zweden

Camper huur in Denemarken?

Camper halen in Duitsland

In Denemarken zelf kunt u geen camper ophalen en inleveren. Dat kan echter wel in Noord Duitsland bij verschillende verhuurders. Of kies een locatie op de route vanuit huis richting Noord Duitsland. Vervolgens rijdt u zo makkelijk Denemarken in en desgewenst door naar Zweden en/of Noorwegen. Bekijk de ophaallocaties in Duitsland.

Of u uw eigen auto gratis bij de verhuurder kunt stallen, verschilt nogal per verhuurder en per locatie. We kijken dat graag voor u na!

Ribe Denemarken
Aarhus Denemarken
Skagen Denemarken
Aalborg denemarken

Jutland

vasteland van denemarken

Jutland is het eerste en het grootste deel van Denemarken dat u bereikt na Duitsland. In Zuid-Jutland ligt Ribe, de oudste stad van Denemarken. En dat voel je als je door de historische straatjes slentert. De gebouwen zijn door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. In het gezellige centrum vind je veel kleine winkeltjes met lokale producten. IJssalon Vaffelhuset staat bijvoorbeeld bekend om de heerlijke verse ijswafels. Vlakbij Ribe kun je een kijkje nemen in het Denemarken van vroeger: de tijd van de Vikingen. Het openluchtmuseum is zeker interessant om te bezoeken. Het is een nagebouwd dorp uit de 8e eeuw waar je vaklieden van toen aan het werk kunt zien. Ook kun je zien hoe Vikingkrijgers trainden.

Als je met kinderen naar Denemarken reist kom je er niet onderuit: Legoland! In het bekendste pretpark van Denemarken draait alles om lego. Legofans kijken hier hun ogen uit! Oorspronkelijk gebouwd als miniatuurwereld, volledig opgebouwd uit legosteentjes, maar nu een enorm attractiepark met meer dan 50 verschillende attracties van familieachtbanen tot shows.

Het Limfjord is een langgerekte binnenzee die helemaal van het westen naar het oosten van Jutland loopt. Een prachtig kustgebied dat desondanks niet heel bekend is. Het is er heel vlak waardoor het gebied zich uitstekend leent voor fietstochten. Rust en ruimte voeren hier de boventoon. Een eenzame vuurtoren op een klif, langgerekte stranden en vissershavens. In Thyborøn zit Jyllands Akvariet, een natuurcentrum waar u het onderwaterleven kunt bekijken. Ook kunt u hier een zeehondensafari boeken. Als u hier toch bent is het leuk om even langs te rijden bij het schelpenhuisje Sneglehuset. De man die dit huisje met zoveel liefde heeft bekleed met schelpen en slakkenhuizen is inmiddels overleden, maar het bijzondere huis is er nog.

In Midden-Jutland ligt het Nationaal Park Mols Bjerge, dat is ontstaan in de ijstijd. Door al het ijs en water in het verleden is een bijzonder landschap ontstaan vol met historische bezienswaardigheden, zoals grafheuvels en een ruïne. Het mooiste uitzicht heeft u vanaf Trehoje. Je kunt hier weids uitkijken van Aarhus tot en met Ebeltoft, een oud stadje met veel vakwerkhuizen.

Ondanks de moderne, hippe sfeer die de stad Aarhus nu uitademt is het eigenlijk een van de oudste steden van Denemarken. Het stamt net als Ribe uit de tijd van de Vikingen. Het is een echte studentenstad met veel musea en cultuur. In 2017 was Aarhus culturele hoofdstad van het jaar.

In Noord-Jutland vraag je je af of je wel in Denemarken bent… Skagen Odde is een bijzonder stukje natuur: een grote zandvlakte met wandelende duinen. Eigenlijk een kleine woestijn in Noord Europa. Elk jaar komt de duin een stukje dichter bij Skagen (ongeveer 18 m per jaar) en onderweg slokt het verschillende bouwwerken op.

De 4e stad van Denemarken is Aalborg. De stad is nog vrij onbekend, maar zeker een bezoek waard. Hier vind je nog authentieke oude straatjes die niet helemaal vol zitten met souvenirwinkeltjes. Leuk om doorheen te wandelen. In het stadje bevinden zich ook verschillende culturele bezienswaardigheden: van een klooster en kasteel tot een historisch en maritiem museum.

Langs de kust van Noord-Jutland vind je de breedste en mooiste stranden van Noord Europa. Stranden zijn er in allerlei soorten en maten. Frederikshavn heeft als enige strand in Scandinavië palmbomen, surfliefhebbers gaan beter naar Klitmøller. Enorm brede stranden zijn te vinden in Løkken en Blokhus. In Denemarken kennen ze overigens nauwelijks badplaatsen en strandtenten zoals wij dat kennen.

Slot Egeskov Denemarken
Kopenhagen Nyhavn
Denemarken Seeland Stevns Klint krijtrotsen

De eilanden

Funen en Seeland

Denemarken heeft een aantal interessante eilanden. Funen is het op een na grootste eiland en wordt ook wel het ‘Tuineiland’ genoemd. Kenmerkend hier zijn de rust en de ruimte. Het is een fantastisch fietseiland met wel 1200 km aan fietsroutes. Mooie stranden, kleurige dorpen, glooiende heuvels en het gevoel dat alles hier net even wat langzamer gaat. Naast het natuurschoon heeft Funen ook van alles te bieden op het gebied van cultuur. In Odense is Hans Christian Andersen geboren. Het plaatselijke museum is gewijd aan zijn leven en de beroemde sprookjes die hij geschreven heeft. Op Funen zijn veel kastelen te vinden, maar Slot Egeskov is toch wel de mooiste. De naam Egeskov betekent letterlijk eikenbos. Het kasteel is namelijk in de 16e eeuw gebouwd op een fundering van eikenhout. Het kasteel is van binnen erg mooi om te zien, maar sla zeker ook de kasteeltuin niet over.

Seeland is het grootste eiland en bezit talloze bezienswaardigheden. Op dit eiland ligt ook Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich hier op loopafstand van elkaar. In 2019 is Kopenhagen door Lonely Planet uitgroepen tot nummer 1 stad om te bezoeken. Dat zegt wel iets. De stad heeft ontzettend veel te bieden, Van de bekende kleurrijke haven Nyhavn, tot aan pretpark Tivoli en de Botanische Tuin. Kopenhagen is ook nog eens verkozen tot meest fietsvriendelijke stad ter wereld, dus ook de fiets is een optie om de stad te verkennen.

In het centrum van Roskilde (een van de oudste steden van Denemarken) staat een prachtige kathedraal die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Vikingschip museum in de stad is een aantal Vikingschepen uit de 11e eeuw te zien.

Ook op Seeland kunt u kastelen zien. Paleis Fredensborg wordt door de koninklijke familie nog regelmatig gebruikt voor feestelijke en officiële gelegenheden. Kasteel Kronborg staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de mooiste Renaissance kastelen van Noord Europa. Het toneelstuk Hamlet van Shakespeare speelt zich hier af.

Bekend zijn ook de krijtrotsen op Seeland, waarvan Stevns Klint heel bekend zijn. Het contract tussen de witte rotsen en de azuurblauwe zee is een lust voor het oog. Een erg fotogenieke locatie!

McRent camper Zweden kamperen

Kamperen in Denemarken

Camping of wildkamperen?

Campings zijn in Denemarken altijd netjes, kindvriendelijk en vaak dichtbij een strand. Kijk hier voor de kampeerlocaties. Er zijn er meer dan 800! 90% van de campings met 2 of meer sterren beschikt over faciliteiten voor campers. Lees hier meer.

Wildkamperen is in Denemarken niet toegestaan.

Denemarken met kinderen

Zeer kindvriendelijk

Denemarken is een populaire vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Een bezoek aan Legoland staat natuurlijk met stip op 1 bij de kinderen. Maar er is veel meer te zien en doen voor ze. De Vikinggeschiedenis wordt op veel plaatsen op leuke en interactieve wijze overgebracht aan kinderen.

Een andere leuke activiteit voor kinderen vindt u op het eiland Mors, attractiepark Jesperhus. Dit park is gebaseerd op het thema bloemen. Naast dat er voor kinderen veel te doen is, is het ook voor volwassenen een bijzondere plek om rond te lopen. In de  grootste bloementuin van Scandinavië vind je bloemen, cactussen en planten in alle soorten en maten.

In Aalborg is er een dierentuin, adventure park en groot speelcentrum (Leo’s Legoland). Zoals de naam al doet vermoeden is attractiepark Djurs Sommerland alleen in de zomer open. Het is een van de drukstbezochte pretparken van Denemarken met de grootste achtbanen. Met meer dan 60 attracties is het een pretpark voor alle leeftijden.

Slot Egeskov heeft een heel gaaf auto-, brandweer- en vliegtuigmuseum voor kinderen, een doolhof en ze kunnen door de toppen van de bomen lopen. Kopenhagen heeft maar liefst 53 musea, waarvan een aantal hele leuke voor kinderen, zoals Ripley’s Believe it or not en het Guinness World Records museum. En het pretpark Tivoli natuurlijk!

Back To Top