Skip to content

Het beste van Polen

hoogtepunten op een rij

Polen wordt steeds bekender als vakantieland. U vindt er prachtige steden met een rijke geschiedenis, mooie afwisselende natuurgebieden en bijzondere dieren. Een camperreis door Polen is zeker veelzijdig te noemen.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Polen overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis begint en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

McRent Family Standard camper

Camper huur in Polen

Camper ophalen

In Polen kunt u een camper halen in de hoofdstad Warschau en Krakau bij verhuurder McRent.

Polen Warschau

De hoofdstad

Warschau

Warschau is de hoofdstad en grootste stad van Polen, aan de oevers van de rivier de Wisła. In het oude centrum Stare Miasto vindt u mooie kerken, pittoreske straatjes en gezellige pleinen, zoals het kleurrijke Rynek Starego Miasta plein en het Slotplein.  Het Wilanówpaleis is zeker ook een bezoek waard. In het grote park bij het paleis kun je heerlijk wandelen.

Polen Białowieża wisent bizon

De natuur in Polen

Bergen, meren en duinen

Een van de oudste nationale parken en reservaten in Europa ligt in het centrale deel van het Białowieża woud, vlakbij Wit-Rusland. Het park is vooral bekend vanwege het ongerepte oerbos en de wisent. De wisent is het grootste zoogdier van Europa. Er leven er zo’n 300. Maar er komen ook herten, wolven, lynxen, beren en meer dan 120 vogelsoorten voor.

Een ander mooi nationaal park is Słowiński in het noorden, aan de kust van de Oostzee. Het park heeft hoge duinen, bossen en stranden. Daarnaast zijn er twee meren: het Gardno en Lebsko meer. Vogelliefhebbers kunnen hier zeker verschillende vogelsoorten zien.

Ook het Mazurisch Merenplateau ligt in het noorden. In dit merengebied bevinden zich maar liefst meer dan 2000 kleine en grote meren. Het gebied is ontstaan tijdens de laatste ijstijd: smeltende gletsjers lieten een prachtig landschap achter met gaten die zich vulden met water.  U kunt hier heerlijk wandelen en verschillende watersporten beoefenen.

En dan vindt u in het zuiden het Tatragebergte met vele hoge bergtoppen. Hier kunt u fantastisch wandelen en fietsen. Of ga met de kabelbaan naar de top van de 2000 m hoge Kasprowy Wierch. Het uitzicht is geweldig. Vanaf de top leiden verschillende wandelroutes terug naar het dal. In het gebergte leven bruine beren, gemzen en alpenmarmotten.

Polen Krakau

Andere steden in Polen

Krakau en Gdansk

Krakau is een prachtige stad in het zuiden van Polen. De stad is tot 1609 de hoofdstad van Polen geweest en heeft een rijke geschiedenis. Krakau staat bekend als één van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum Stare Miasto is prachtig! Er staan middeleeuwse kerken en vakwerkhuizen. Bij de pleinen vind je gezellige restaurantjes en terrassen. Bezoek ook de 228 meter hoge Wawel heuvel. Hiervandaan heeft u een mooi uitzicht en er staan een mooie kathedraal en kasteel.

De stad Gdansk ligt  in het noorden, aan de kust van de Oostzee. Gdansk is een voormalige hanzestad. In WOII is helaas veel verwoest, maar dankzij de wederopbouw is Gdansk nog steeds een prachtige stad om te bezoeken met vele mooie historische gebouwen. Gdansk heeft ook een  zandstrand van 6 km waar u heerlijk een middag kunt relaxen.

Poznan was ooit de hoofdstad van Polen. De stad is na WOII prachtig gerestaureerd. Vooral het plein rondom de mooie Sint Petrus en Paulus basiliek is erg mooi en gezellig. Ook het park met theehuis in het noorden van de stad is heerlijk voor een relaxte middag.

Polen kasteel Malbork

Kastelen en paleizen

Historische monumenten

Er zijn meer dan 400 kastelen in Polen. Velen van deze zijn te bezoeken en in sommige kunt u  zelfs overnachten! We pikken er enkele bijzonder uit.

In de stad Malbork in het noorden staat het grootste bakstenen gebouw ter wereld: slot Mariënburg. Het is gebouwd met 4,5 miljoen bakstenen. Het oudste deel is gebouwd in 1280. De burcht diende vroeger als hoofdkwartier van de ridders van de Duitse orde die het gebruikte als hoofdkwartier tegen de Polen. In en voor WOII werd de burcht bijna verwoest door bombardementen. Maar gelukkig zijn er grote delen bewaard gebleven en weer aangebouwd.

Het kasteel in Krasiczyn in het zuidoosten van Polen is prachtig om te zien. Het is gebouwd aan het eind van de 16e eeuw door een Poolse weldoener. Vandaag de dag is het een hotel.

Ook in Mozna staat een prachtig sprookjeskasteel met een mooi park eromheen. Het is een wat mysterieus kasteel uit het midden van de 17e eeuw en het heeft maar liefst 99 torens en 365 kamers.

Polen Wieliczka zoutmijn

Nog meer om te zien

Enorme zoutmijn

In het plaatsje Wieliczka, vlakbij Krakau, ligt de Wieliczka zoutmijn, de oudste zoutmijn ter wereld. Er wordt hier al zout gewonnen sinds de 11e eeuw. De mijn strekt zich uit over maar liefst 300 kilometer. Het is zeker de moeite waard om deze mijn te bezoeken.

Of u het meest bekende en gruwelijke concentratiekamp van WOII, Auschwitz, wilt bezoeken, is aan u. Een bezoek aan Auschwitz laat in elk geval een diepe indruk achter. Al is het maar om niet te vergeten dat dit nooit meer mag gebeuren…

Polen McRent camper

Kamperen in Polen

Kamperen is veilig

Polen kent steeds meer campings en kampeerplaatsen met verschillende standaarden en prijzen. Er zijn er zo’n 136. Daarnaast zijn er veel camperplaatsen en is het mogelijk te kamperen bij de boer. Het prijsniveau op Poolse campings ligt lager dan in andere Westerse landen. De meeste campings zijn open van begin mei tot eind september. Op de website van de Poolse Federatie van Camping en Caravaning kunt u campings zoeken.

Kijk hier voor de kampeerlocaties.

Kamperen in Polen is overigens heel veilig. Natuurlijk is het verstandig om goed op uw spullen te letten, maar dat is overal zo. De meeste campings zijn ook beveiligd. Wild kamperen is niet toegestaan.

De kwaliteit van de meeste grote wegen is redelijk. Kleine wegen kunnen nog wel eens hobbelig zijn. Wel komen er de laatste jaren steeds meer snelwegen bij en worden bestaande wegen verbeterd. Op snelwegen moet tol betaald worden. Het is overigens verplicht om altijd met het licht aan te rijden.

Polen Poznan

Polen met kinderen

Verre van saai!

Polen saai en grijs? Nee, zeker niet! En ook niet voor kinderen. Doe bijvoorbeeld een croissant workshop in het Rogalowe Museum Poznania in Poznan waarbij de kinderen mogen helpen. Of ga naar het bewapeningsmuseum in dezelfde stad. De indrukwekkende vliegtuigen en helikopters zullen de kinderen zeker aanspreken. Er is ook een erg leuke moderne speeltuin, rodelbaan, zwembad en dierentuin. Het waterpark Termy Maltanskie zal ook een hit zijn bij kinderen van alle leeftijden. Alleen al in Poznan is dus genoeg te doen!

Ook Gdansk heeft een dierentuin. Er zijn daarnaast meerdere musea waar voor kinderen van alles te doen is. Het leukste is het Hewelianum Centre, waar je van alles kunt beleven en zelf doen op het gebied van wetenschappelijke belevenissen.

Op een half uur rijden van Krakau ligt het grootste pretpark van het land: Energylandia. Er zijn maar liefst 16 achtbanen (het grootste aantal in Europa), waarin de kinderen en uzelf zich kunnen uitleven.

Tenslotte noemen we Wroclaw waar ook een ruim aanbod aan familieactiviteiten voorhanden is. Deze stad heeft de beste dierentuin van Polen: qua leefgebieden voor de dieren en vanwege het mooie nieuwe aquarium. Het Hydropolis watermuseum is ook leuk voor kinderen. Of doe een stadswandeling en ga op zoek naar kabouterbeeldjes, waarvan er naar schatting wel 300 zijn in de stad. En na al die activiteiten is het ook hier heerlijk ontspannen en plezier maken in het aquapark.

Back To Top