Skip to content

Het beste van Oostenrijk en Zwitserland

Hoogtepunten op een rij

Oostenrijk en Zwitserland zijn prachtige landen om met een camper te verkennen. Deze landen zijn vooral bekend vanwege de prachtige natuur in de Alpen, de meren en de historische steden zoals Wenen, Salzburg, Bern en Basel.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Oostenrijk en Zwitserland overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis begint en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

McRent Urban Luxury

Camper huur in Oostenrijk

Camper ophalen

U kunt een camper halen bij McRent. De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder.

Oostenrijk Placeholder
Oostenrijk
Oostenrijk locaties Placeholder
Oostenrijk locaties

Of u haalt een camper op in Zuid-Duitsland. Zo kunt u makkelijk Oostenrijk verkennen.

McRent Comfort Luxury camper

Camper huur in Zwitserland

Camper ophalen

In Zwitserland kunt u een camper ophalen bij verhuurder McRent.

De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder.

Zwitserland Placeholder
Zwitserland
Zwitserland locaties Placeholder
Zwitserland locaties

Of vertrek vanuit Frankrijk of Duitsland en combineer verschillende landen. U kunt zo op vele manieren een rondreis plannen door midden Europa.

Oostenrijk Hallstatt
Oostenrijk
Oostenrijk Wenen Hofburg
Oostenrijk kaiserschmarrn

Oostenrijk

Alpenweiden, meren en cultuur

Oostenrijk is het land van de alpenweiden, schitterende vergezichten, hoge bergtoppen en prachtige meren. Maar ook van heerlijke zoetigheden als Apfelstrudel en Kaiserschmarrn. Dat smaakt prima na een stevige bergwandeling!

Oostenrijk heeft 9 deelstaten, waarvan Tirol en Karinthië de meest bekende zijn. Tirol om de imposante bergen en vele wandelpaden en Karinthië om de prachtige meren. Tirol heeft maar liefst 500 bergtoppen die meer dan 3.000 meter boven het zeeniveau uitsteken. De regio is dan ook vooral bekend vanwege het skiën. Maar ook in lente, de zomer en het najaar is het een geweldig vakantiegebied. De hoofdstad van Tirol is Innsbruck. De authentieke stad ligt mooi tussen de bergen en is een verkenning zeker waard.

Op de grens van Karinthië, Salzburg en Tirol ligt het grootste nationale park van midden Europa: de Hohe Tauern. Hier vindt u machtige bergtoppen zoals de Großglockner en de Großvenediger, uitgestrekte gletsjervlaktes en de indrukwekkende Krimmler watervallen, de hoogste van Europa.

Tirol heeft een zilver- en kopermijn die er voor zorgde dat dit één van de rijkste regio’s van Europa werd. Meer dan 85% van de totale wereld zilverproductie kwam uit Schwaz. Een rondleiding door de mijn duurt ongeveer 90 minuten en is absoluut de moeite waard.

Karinthië is de meeste zonnige deelstaat. En er zijn maar liefst 200 meren om in te zwemmen. Het bekendste meer is de Wörthersee, een van de grootste en warmste meren van Europa. In de zomer worden er diverse watersporten beoefend. Aan dit meer ligt ook de stad Klagenfurt met een van de mooiste oudste stadskernen van Oostenrijk.

Ook de deelstaat Niederösterreich is zeer de moeite waard met zijn burchten, kloosters en paleizen. Dit is de grootste deelstaat, in het noorden van het land. Meer dan de helft van de totale Oostenrijkse wijnproductie komt hier vandaan. Verder vindt u hier de beroemde abdij van Stift Melk en kunt u hier heerlijk fietsen langs de Donau.

De hoofdstad Wenen ligt strikt genomen niet in Niederösterreich maar is er wel door omsloten. Wenen is zelfs een aparte deelstaat. Wenen is ook wel bekend als de City of Music, omdat vele bekende componisten zoals Mozart, Beethoven en Haydn hier opgroeiden. Wenen is een klassieke stad met een oud centrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Er is ontzettend veel te zien en doen. We noemen een aantal must-sees: Schloβ Schönbrunn van Kaiser Franz Joseph en Kaiserin Elisabeth ofwel Sisi, de Hofburg, Schloβ Belvedere, het Prater pretpark middenin de stad, het museumkwartier en de Spaanse rijschool.

De deelstaat Oberösterreich is erg veelzijdig te noemen. Het landschap is glooiend met historische dorpjes en vele meren. We raden zeker aan om de hoofdstad Linz en ook kleinere stadjes zoals het middeleeuwse Steyr, het barokke Schaerding en Bad Ischl te bezoeken. Het dorp Hallstatt stond model voor de film Frozen en is inmiddels het meest gefotografeerde dorpje van het land. Met 10.000 bezoekers vinden de slechts 900 inwoners dit niet altijd even leuk…

De deelstaat Vorarlberg ligt in het westen. Van hieruit ben je zo in Duitsland, Zwitserland en Lichtenstein. Vorarlberg is vooral bekend vanwege de Bodensee en de stad Bregenz, gelegen aan dit meer.

De deelstaat Steiermark ligt in het zuiden van Oostenrijk, aan de voet van de Alpen en aan de grens met Slovenië. Deze deelstaat is redelijk onbekend en minder druk bezocht. Maar dat is zeker niet terecht. De prachtige stad Graz, tweede stad na Wenen, ligt hier bijvoorbeeld. In het oosten liggen zes heilzame heetwaterbronnen.

Tenslotte moeten we zeker het betoverende Salzburgerland noemen. Dit is waar de beroemde film ‘The Sound of Music’ is opgenomen. Hier kun je gigantische ijsgrotten bezoeken, oude zoutmijnen, middeleeuwse kastelen, indrukwekkende watervallen en natuurlijk de prachtige stad Salzburg. Als u van cultuur houdt, is dit de place to be.

Zwitserland Alpen Thun
Zwitserland
Zwitserland Oeschinensee
Zwitserland Matterhorn

Zwitserland

Overweldigende natuur en prachtige steden

Iedereen kent Zwitserland van de dure horloges, zakmessen, koebellen en chocolade. Maar er is veel meer. Besneeuwde bergtoppen met eeuwige sneeuw, groene alpenweiden, overweldigende natuur, oogverblindende meren, schitterende historische steden en dorpen. Veel bezienswaardigheden staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

We noemen eerst enkele steden die zeker een bezoek waard zijn:

 • Officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad, maar Bern wordt wel als dusdanig gezien. De stad heeft een prachtig historisch centrum met enkele zeer interessante musea. Of bezoek het huis waar Albert Einstein gewoond heeft van 1903 tot 1905. Wist u dat de naam van de stad afkomstig is van het woord ‘beren’, symbool van de stad? Vroeger waren er verschillende betonnen berenkuilen, maar gelukkig zitten hier nu geen beren meer in. Deze leven nu in een enorm berenpark langs de rivier de Aare.
 • Basel ligt aan de Rijn op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland bij elkaar komen. De stad heeft onder meer een prachtig stadhuis op de Markplatz en een speelgoedmuseum met wel 2.500 teddyberen.
 • Zürich is het economische hart van Zwitserland. De stad wordt erkend als een van de meest leefbare steden van de wereld gezien de zeer hoge leefkwaliteit. Dat doet aan de andere kant wel wat met het prijsniveau, maar dat is eigenlijk overal zo in Zwitserland…
 • In Montreux hebben zowel Charlie Chaplin als Freddy Mercury van de band Queen gewoond. Queen heeft hier verschillende succesvolle albums opgenomen en de studio’s trekken dan ook vele bezoekers. In Montreux staat ook het meest bezochte historische gebouw van Zwitserland: het kasteel van Chillon.
 • Lausanne is een pittoreske stad aan het meer van Genève, het grootste bergmeer van Europa. Je kunt hier diverse watersporten beoefenen.
 • Genève zelf heeft een prachtig middeleeuws centrum en is natuurlijk de zetel van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

Maar u gaat niet alleen naar Zwitserland voor de prachtige steden. De natuur is er overweldigend. Dit zijn enkele must-sees:

 • Van de prachtige meren noemen we de Palpuognasee (vooral in de herfst een plaatje), de Oeschinensee (een schitterend bergmeer tussen hoge rotswanden, vaak het mooiste meer van Zwitserland genoemd), de Thunersee (met veel mooie dorpjes en stadjes rondom het meer), het meer van Neuchâtel (met het beroemde kasteel) en het meer van Lugano.
 • De Aletschgletsjer in het Zwitserse Wallis is (in tegenstelling tot andere gletsjers) makkelijk bereikbaar. Dit is tevens de langste gletsjer van de Alpen: 23 km lang. Rond de gletsjer zijn verschillende wandelpaden uitgezet.
 • Een van de meest gefotografeerde bergen van de wereld is de Zwitserse Matterhorn. Deze berg is maar liefst 4.478 m hoog en het beeldmerk van Zwitserland.
 • Creux du Van in het westen is een natuurlijk amfitheater van rond uitgesleten rotsen van 160 m hoog. In het dal leven steenbokken,  lynxen en gemzen.
 • De wijnbergterrassen bij Lavaux staan sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijnranken tegen de bergwanden, het blauwe water van het meer en de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond maken het geheel zeer fotogeniek. U kunt met een treintje in 12 minuten langs de terrassen rijden.
 • Sla ook de spectaculaire Rheinfall niet over: de krachtigste waterval van Europa. U kunt met een boot heel dichtbij komen.
 • Ruinalta in het Voor-Rijndal is een canyonachtige kloof die ook wel de Grand Canyon van Zwitserland wordt genoemd. De naam betekent zoiets als hooggelegen puinhoop.
 • De hangbrug ‘Titlis Cliff Walk’ bij Engelberg is de hoogstgelegen hangbrug in Europa. De brug is 100 meter lang en één meter breed en biedt een spectaculaire overtocht van de ene rotswand naar de andere.
 • In het Emmental (ja, dat van de kaas) kunt u heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, pottenbakken en nog veel meer.

Naast de steden is het ook leuk om enkele pittoreske dorpjes te bezoeken zoals het middeleeuwse Saint-Ursanne dichtbij de Franse grens en Morcote bij de Italiaanse grens.

Wat tenslotte onlosmakelijk verbonden is met Zwitserland zijn de prachtig aangelegde treintrajecten. De meest bekende en tevens langzaamste ter wereld is toch wel de Glacier Express: een treinrit van 300 km tussen Zermatt en St. Moritz.

McRent camper

Kamperen in Oostenrijk en Zwitserland

Ruim aanbod aan campings

Oostenrijk en Zwitserland hebben een ruim aanbod aan campings die tot de beste van Europa behoren. Campings zijn over het algemeen veilig, schoon, ruim opgezet en met goede voorzieningen. En vanaf de camping loop je zo de prachtige natuur in. Ook kamperen bij de boer op het platteland is populair.

Vrij kamperen mag niet zomaar overal. Er zijn wel speciale camperplaatsen waar u een nacht kunt staan als u op doorreis bent: veelal bij boerderijen, hotel of een gasthof, sportvelden, etc.

Kijk hier voor de kampeerlocaties in Oostenrijk

Kijk hier voor de kampeerlocaties in Zwitserland

Let op: in beide landen is voor campers onder de 3.500 kg een tolvignet verplicht. Als de camper meer dan 3.500 kg weegt is in Oostenrijk een zogenaamde GO-Box nodig en in Zwitserland een Schwerverkehsrafgabe.

Zwitserland met kinderen

Oostenrijk en Zwitserland met kinderen

Actief buiten zijn

Oostenrijk en Zwitserland zijn toplanden voor gezinnen die graag actief buiten bezig zijn. In Tirol bijvoorbeeld kunt u wandelen, fietsen, zwemmen en geocachen met de kinderen. Maar er zijn ook leuke musea en uitjes, zoals het Alpinolino avonturenpark in Westendorf, verschillende belevenisparken en funparken. Kijk hier voor meer tips. De zilvermijnen in Schwaz scoren overigens ook zeer goed bij kinderen vanwege  het leuke treintje en de glijbanen. Daarnaast zijn de vele meren in Oostenrijk natuurlijk een garantie voor uren waterpret.

Ook in Zwitserland zijn er vele varianten op het actief buiten zijn. Om wandelen in de bergen ook voor kinderen leuk te maken, zijn er speciale routes gemaakt, zoals een moppenpad, sprookjesroutes en een waterpretroute. Sowieso wordt er op het water rekening gehouden met kinderen. Bij de meren, groot en klein, is er van alles te doen. Of ga bovenop de bergen naar sneeuw in de zomer kijken. Of ga naar het boomtoppenparcours in Engelberg. In Zwitserland kun je ook fantastisch mooie treinritten maken. Genoeg te beleven voor kinderen dus!

Back To Top