Skip to content

Het beste van Bulgarije

hoogtepunten op een rij

Bulgarije is nog niet ontdekt door het massa toerisme, dus veel drukte zult u er niet tegen komen. Behalve aan de Zwarte Zeekust, want dit gebied wordt steeds populairder vanwege de mooie zomers, goede faciliteiten en lage prijzen. Wist u dat enkele van de oudste steden van Europa in Bulgarije liggen? Deze zijn zeker een bezoek waard! Dat en een zonvakantie maken een camperreis door Bulgarije heel veelzijdig.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Bulgarije overzichtelijk op een rijtje. Momenteel zijn er geen camperverhuurders beschikbaar in Bulgarije. Haal uw camper op in Boekarest en combineer een camperreis door Bulgarije met het prachtige buurland Roemenië.

Touring Cars camper

Camper huur in Bulgarije

Camper ophalen

Voor een reis door Bulgarije kunt u uw camper ophalen in het buurland Roemenië. De verhuurder Rent Easy is gevestigd in de hoofdstad Boekarest, in het zuidoosten van het land. Vanaf Boekarest is het maar 4 uur rijden naar de Zwarte Zee kust van Bulgarije. Ook de hoofdstad van Bulgarije, Sofia, bereik je al in zo’n 6 uur rijden vanaf Boekarest.

Bulgarije Sofia Alexander Nevsky kathedraal
Bulgarije Plovdiv
Bulgarije Nesebar
Bulgarije Veliko Tarnovo

De steden en dorpen

Romeinse historie

Sofia is een prachtige stad met veel groene en prachtige gebouwen. Het meest bekende gebouw is de Alexander Nevsky kathedraal met blauwe koepels. De Vitosha Boulevard met winkels, boetiekjes en terrasjes is de belangrijkste winkelstraat van de stad. Vanaf de straat heeft u een mooi uitzicht op de Vitosha berg, waar in de winter zelfs geskied wordt. Als u van musea houdt, dan zijn het Nationaal Historisch Museum en het Nationaal Archeologisch Museum aanraders.

Plovdiv is de op een na grootste stad van Bulgarije. De stad is 8.000 jaar oud en daarmee een van de oudste steden van Europa. De boven- en benedenstad zijn met elkaar verbonden door gezellige straatjes en pleinen met terrassen. Een van de hoogtepunten is zeker het Romeinse amphitheater uit de 2e eeuw. Het theater is prachtig versierd met standbeelden en kunst. Uit de Romeinse tijd is ook nog een forum en een stadion bewaard gebleven. In de ondergrondse passage van de Tsaar Boris III-boulevard vindt u bovendien prachtige mozaïekvloeren.

Nesebar is een prachtige vestingstad, waarvan het historische deel op een klein schiereiland aan de Zwarte Zee ligt. Nesebar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is één van de oudste steden van Europa met een lange geschiedenis. De stad is gesticht in de 6e eeuw voor Christus. Net als in Plovdiv zijn er nog restanten uit de Romeinse tijd, maar u vindt er ook gebouwen uit de Renaissance en Byzantijnse tijd. Naast het historische centrum met gezellige straatjes en mooie pleinen is er ook een modern centrum met kuurhotels en luxe restaurants. Heel apart: door een aardbeving is een deel van het historische centrum in de oudheid in zee gezakt. Als u gaat snorkelen of een boottocht maakt kunt u restanten van de oude stad op de zeebodem zien.

Bekende badplaatsen aan de Zwarte Zeekust zijn Sunny Beach (ook bekend bij jongeren als uitgaansgebied), Golden Sands, Burgas, Obzor en Varna. Varna is de meest bruisende stad met een gezellig stadscentrum met veel winkels, restaurants, terrassen en een leuke haven.

In het noorden van het land ligt de stad Veliko Tarnovo. Dit was ooit de hoofdstad van Bulgarije en dat is te zien. Het oude centrum bevindt zich op drie heuvels. Ga zeker kijken op de Tsarevets heuvel. Hier vindt u dikke stadsmuren, prachtige paleizen van de vroegere Bulgaarse keizers en de Patriarchale kathedraal. Op de Trapezitsa heuvel staan veel kerken en mooie woningen van Bulgaarse edelen.

Tenslotte noemen we Melnik. Met slechts 275 inwoners zou u dit stadje misschien al snel links laten liggen. Vroeger had Melnik 20.000 inwoners, maar door de eeuwen heen zijn er steeds meer mensen uit de stad weggetrokken. Het stadje heeft een erg mooie ligging aan de voet van het Piringebergte (zie hieronder). In het centrum vindt u pittoreske huisjes, gezellige winkels en restaurants. Of ga wijn proeven in de mooie wijngaarden rondom het stadje. Bezoek ook de zandformaties, ook wel hoodoos genaamd, in de omgeving.

Bulgarije Pirin gebergte
Bulgarije Rila gebergte
Bulgarije Rila klooster

De natuur

Prachtige bergen

De natuur van Bulgarije kenmerkt zich in het binnenland door vele berggebieden zoals het Balkangebergte, de berg Moesala, de berg Vichren en het Rodopegebergte. Deze rijke natuur en meer dan 5000 gemarkeerde wandelroutes maken Bulgarije zeer geschikt voor wandelaars en fietsers.

Het Balkangebergte is in te delen in drie verschillende gebieden namelijk de Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost-Balkan. Een van de hoogste bergen is de Botev in de Hoog-Balkan. Deze is ruim 2.300 meter hoog.

Het Pirin National Park is een prachtig natuurpark in het zuidwesten van Bulgarije. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sommige bergtoppen zijn wel 2900 meter hoog. Het is een heerlijk gebied om te wandelen en dieren te spotten. Bovenop de bergen heeft u vaak een prachtig uitzicht op Bulgarije. De combinatie met zo’n 70 diepblauwe gletsjermeren en watervallen levert schitterende plaatjes op.

In het Rila Nationaal Park ligt het Rila gebergte met de hoogste bergen van de hele Balkan. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Vanaf de Moesala berg (2.925 m hoog) heeft u een mooi uitzicht op de hele omgeving. Het gebergte is vooral bekend vanwege de 7 diepblauwe Rila-meren, omringd door hoge bergen en groene bossen. Bezoek hier ook het enorm grote en kleurrijke middeleeuwse Rilaklooster. Het staat symbool voor de Slavische cultuur, die lange tijd onderdrukt is geweest door de Turken.

De Zwarte Zeekust is vooral geliefd voor een zonvakantie. Het is daarnaast zeker een heel mooi gebied met mooie zandstranden, uitgestrekte rotslandschappen en rode kliffen.

194 km ten oosten van Sofia en 114 km ten noordoosten van Plovdiv ligt tenslotte de 30 km lange Rozenvallei. In juni staan hier de rozen in volle bloei en kunt u genieten van uitgestrekte rozenvelden. Tijdens het wandelen is de geur van de bloeiende rozen heerlijk! In deze streek wordt de bekende Bulgaarse rozenolie gemaakt. Het is ook leuk om een oogstfeest in de zomer te bezoeken.

Touring Cars Luxury

Kamperen in Bulgarije

let op met wild kamperen

Bulgarije heeft veel campings van redelijke tot goede kwaliteit. De kwaliteit van het sanitair laat soms te wensen over. Maar gelukkig heeft u dat zelf in de camper.

Kijk hier voor de kampeerlocaties.

Wild kamperen is officieel niet toegestaan in Bulgarije. Het wordt echter wel oogluikend toegestaan door de lokale bevolking en de autoriteiten, vooral buiten de toeristische gebieden en grote steden. Ga niet wild kamperen in natuurparken en natuurreservaten, want dan kunt u een hoge boete krijgen.

Aquapolis Golden Sands Bulgarije

Bulgarije met kinderen

Zonvakantie en meer

Aan de Zwarte Zeekust kunt u een prima zonvakantie met de kinderen houden. Maar u kunt in Bulgarije zeker ook actieve dingen met ze doen of bijvoorbeeld een boerderij bezoeken. Aan de kust is nog veel meer te doen behalve zon en strand, zoals een jeepsafari, ponyrijden en minigolf. Op boerderijen kunnen de kinderen zelf schapen scheren en koeien melken.

Er zijn in Bulgarije maar liefst 15 aquaparken, dus qua water hoeven de kinderen zich zeker niet te vervelen. Het Aquapolis Golden Sands aan de Zwarte Zeekust is toch wel het mooiste aquapark.

Bulgarije heeft in bijna elke grotere stad een natuurhistorisch museum, waar kinderen echt leuke en interessante dingen kunnen ontdekken.

Back To Top