Ga naar hoofdinhoud

Heerlijk lang licht in het noorden

Beste reisseizoen is de zomer

In het algemeen geldt: hoe hoger naar het noorden, hoe kouder. In de winter betekent dat veel sneeuw en extreem lage temperaturen. Niet echt weer om fijn met een camper te reizen. Of u gaat juist dan op reis om het Noorderlicht te zien of een sledetocht met husky’s te maken. Ook in de zomer zijn de temperaturen in het noorden lager, maar dankzij een warme golfstroom in bepaalde regio’s kan het warmer worden dan u misschien denkt.

Noorwegen Alesund haven

Noorwegen

Naar de middernachtzon

Noorwegen is enorm langgerekt. Dat betekent dat het land een aantal verschillende klimaten kent. Het zuiden en de fjordenkust in het westen hebben een zeeklimaat. Het binnenland kent een landklimaat. De zomers zijn daardoor in het zuiden warm. En hoe verder noordwaarts, hoe kouder. Al kunnen de temperaturen bij Lofoten in het noorden oplopen tot wel 30 graden. Maar Lofoten is wel echt een uitzondering dankzij een warme golfstroom. In de bergen en het hogere noorden heerst een poolklimaat, waar het extreem koud kan worden.

Als u gaat kamperen in Noorwegen, zijn de maanden juni t/m augustus de beste maanden qua weer. April en mei zijn nogal wisselend qua lenteweer. Midden in de zomer staat ten noorden van de Poolcirkel de zon 24 uur per dag aan de horizon. Heel bijzonder!

Zweden boothuizen

Zweden

Milde en stabiele zomer

Dankzij de warme golfstroom is de temperatuur in Zweden erg mild ondanks de noordelijke ligging. Het overwegend subarctische klimaat is er milder dan in de andere Scandinavische landen. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland, maar met minder regen. De avonden kunnen wel wat koeler zijn. De herfst kan al in september beginnen. Maar door klimaatveranderingen is het in september de laatste jaren ook nog prima weer.

Ook kamperen in de winter wint aan populariteit. Zo kun je skiën vanuit je eigen camper. In heel Zweden zijn 160 campings die het hele jaar open zijn, waarvan 50 in een skigebied.

Lees meer over het klimaat in Zweden.

Finland Noorderlicht

Finland

In de zomer heel lang licht

Finland heeft een landklimaat met neerslag in alle maanden. In de zomer is het weer net iets koeler dan in Nederland. Tussen juni en september is de kans op neerslag het kleinst. In de zomer heeft u profijt van enorm lang daglicht. Soms gaat de zon zelfs helemaal niet onder!

IJsland Seljalandsfoss waterval

IJsland

Veranderlijk weer

IJsland heeft in de zomermaanden extreem lange dagen en korte nachten. Hierdoor kun je dus veel doen op een dag. De temperatuur ligt tussen 10 en 20 graden en er valt relatief weinig neerslag. De wegen zijn goed begaanbaar. Het weer kan wel veranderlijk zijn. Een regenjas meenemen is altijd wel een goed idee. Een paraplu niet echt vanwege de wind…

In de zomer is alleen geen Noorderlicht te zien. Dat kan in de winter wel. Maar dan wordt het een heel ander type reis met snowmobiles, ijsgrotten en sneeuwstormen…

Estland Tallinn

Estland en Letland

Warmer dan verwacht

Estland ligt vrij noordelijk, maar het is er warmer dan je wellicht zou verwachten. Van mei t/m augustus ligt de temperatuur tussen de 18°C en 21°C vanwege warme wind vanaf de zee. Er is dan ook veel zon, zonder dat het dus te warm wordt. Ook zijn de dagen lang vanwege de noordelijke ligging. In de tweede helft van augustus slaat het weer om en wordt het herfstachtiger. De rest van het jaar valt er veel neerslag en ligt de gemiddelde maximumtemperatuur onder het vriespunt.

Voor Letland geldt ongeveer hetzelfde. In de zomermaanden zijn er wel minder regenbuien dan de rest van het jaar, maar als het regent, kan het wel een flinke bui zijn. In beide landen kunt u ook in september nog prima op pad gaan. De herfst is relatief kort, omdat de winter snel intreedt.

Rusland Baltische zee

Rusland

Extreme verschillen

Het grootste deel van Rusland kent een gematigd landklimaat. De zomers zijn lang en de winters streng en donker. Vaak is er maar een uurtje zonneschijn per dag en in het uiterste noorden redden ze dat nog niet eens! Rusland ligt niet aan zee. In de zomer is het daardoor heel erg warm, omdat het niet afkoelt. Hoe oostelijker u gaat, hoe meer de temperatuur oploopt. Ondanks de hoge temperaturen blijft een groot deel van het noorden echter permanent bevroren. In de zomermaanden valt er ook meer regen dan in de winter. Lente en herfst zijn er eigenlijk niet, omdat het na de winter heel snel zomer wordt en andersom. Omdat het in de winter echt te koud is om te reizen, zijn de maanden mei t/m oktober de beste reismaanden.

Back To Top