Skip to content

Het beste van IJsland

Hoogtepunten op een rij

IJsland is het meest westelijke land van Europa en mag toch wel het meest exotische land genoemd worden. Op slechts drie uur vliegen! Gletsjers, lavavelden, meer dan 800 heetwaterbronnen en watervallen zijn er gemeengoed. Het is ook het dunstbevolkte land van Europa. Omdat het weer er nogal grillig kan zijn, is een reis per camper ideaal. Daarnaast is IJsland best een duur land. Dus als je zelf kunt koken, scheelt dat toch wel.

Een reis door IJsland dat ongeveer 3 keer zo groot is als Nederland kunt u met een 2WD of 4WD camper maken. Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van IJsland overzichtelijk op een rijtje. Kijk vervolgens welke camper uw voorkeur heeft.

Go Smart camper IJsland

Camper huur in IJsland

Camper ophalen

In IJsland kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: McRent, Touring Cars en Go Campers. Go Campers heeft ook 4WD campers te huur voor 2 en meer personen. U haalt uw camper op in Keflavik, ten westen van de hoofdstad Reykjavik. De vestiging van Go Campers ligt dichtbij Reykjavik. Het is ongeveer 40 minuten rijden van Keflavik naar Reykjavik.

Goed om te weten:
Bij een McRent camper kunt u de luifel niet gebruiken in IJsland. Door de harde wind is het risico te groot dat deze stuk gaat.

IJsland gletsjer

De natuur in IJsland

Gletsjers

IJsland is voor bijna 11% bedekt met gletsjers. Vanaf de ringweg nr. 1  heb je al een mooi uitzicht over de gletsjers. Maar ga er vooral naar toe, dat is nog veel indrukwekkender. Vatnajökull is de grootste gletsjer en de op een na grootste van heel Europa. Deze is zo groot als de provincies Friesland, Groningen en Drente samen!  Het ijs is op sommige plekken maar liefst 900 meter dik. Elk jaar valt er wel 10 meter sneeuw op de gletsjer. U kunt de gletsjer op wandelen of er met een sneeuwscooter op gaan.  Sla ook de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón niet over. De enorme stukken ijs in het water zijn spectaculair om te zien. Het is mogelijk om tussen de ijsbrokken door te varen en soms zelfs om zeehonden te zien.

Ijsland Blue Lagoon

De natuur in IJsland

Heetwaterbronnen

IJsland ligt precies op een ‘hotspot’ van de aarde, een gebied met bovennormale magmaproductie. In IJsland is de aardkorst dunner waardoor het magma dichterbij de oppervlakte kan komen. Daardoor zijn er veel natuurlijke poelen met warm en heet water te vinden. Dat is pas heerlijk relaxen!

De meest bekende heetwaterbron is de Blue Lagoon, dichtbij de luchthaven. Het water is blauw en lijkt wel licht te geven! In het noorden liggen de Myvatn Nature Baths: kleinschaliger, minder druk en goedkoper dan de Blue Lagoon. Of ga naar Hellulaug, een bron die direct aan zee ligt.

IJsland Gullfoss waterval

De natuur in IJsland

Watervallen

Het IJslandse woord voor waterval is ‘foss’ en de namen van vrijwel alle watervallen eindigen met ‘foss’. Dat maakt ze wel makkelijk vindbaar onderweg, vaak zelfs langs de ringweg nr. 1. We noemen een aantal bekende en prachtige watervallen:

  • Godafoss in het noorden
  • Dettifoss, ook in het noorden: hier raast het water met enorm veel kracht en snelheid naar beneden
  • Skogafoss in het zuiden: een hele fotogenieke waterval tussen zwart zand van vulkaanuitbarstingen en groene mosrotsen
  • Seljalandsfoss, ook in het zuiden: een mooie hoge waterval tussen mosgroene rotsen, waar je achter langs kunt lopen
  • Gullfoss, ook in het zuiden: volgens velen de mooiste waterval van IJsland
IJsland Strokkur geiser

De natuur in IJsland

Vulkanen en geisers

IJsland is het land met de meeste actieve vulkanen ter wereld. Er zijn zo’n 140 vulkanen, waarvan er zo’n 30 actief zijn. Het wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd. Overal waar je komt zie je vulkanische activiteit in de vorm van vulkanen, heetwaterbronnen, borrelende modderpoeltjes, lavavelden, kraters en kratermeren, en geisers. Zonder deze vulkanische activiteit had IJsland zelfs nooit bestaan. De meest actieve vulkanen zijn de Askja, Eyjafjallajökull (bekend van de uitbarsting in 2010), Hekla, Krafla, Katla en Grímsvötn.

Een ander natuurlijk fenomeen waar IJsland om bekendstaat, zijn  de geisers. Er zijn altijd tientallen geisers actief geweest. Het aantal varieerde als gevolg van (kleine) aardverschuivingen van tijd tot tijd. Doordat men in de buurt van de geisers actief naar warmwaterbronnen is gaan boren, is het aantal geisers afgenomen. Op dit moment is de Strokkur, die om de 5-8 minuten tot 30 meter omhoog spuit, de enige bron die aan de verwachtingen van een geiser voldoet. De andere geisers zijn nauwelijks actief of afgedekt. De meest bekende geiser is de Geysir, waar ook het woord geiser vandaan komt. Deze spuit echter nog maar 2 keer per dag.

IJsland Noorderlicht

Aurora borealis

Het noorderlicht

Naast de fantastische natuurverschijnselen trekt het Noorderlicht veel bezoekers naar IJsland. De zogenaamde aurora borealis is tijdens de herfst- en wintermaanden te zien. Er is heel weinig lichtvervuiling (zelfs in Reykjavik), waardoor dit spektakel goed te zien is. Een garantie is er echter niet: de omstandigheden moeten wel goed zijn en je moet soms een beetje geluk hebben. Tussen oktober en maart en tussen 21.00 en 01.00 uur is de kans om het Noorderlicht te zien, het grootst.

Reykjavik

Steden en dorpen

Slechts twee steden

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Meer dan 40% bevolking van IJsland woont in Reykjavik. Het is een stad met veel uitgaansgelegenheden: bars en restaurants. Er wordt elke avond wel ergens een optreden gegeven, er is altijd wel wat te doen. De stad is niet zo groot en in een dag  lopend te verkennen. Daarnaast zijn er vanuit de stad diverse dagtours te boeken. Keflavik is een klein dorp ten westen van Reykjavik. Hier ligt de internationale luchthaven en hier is ook de ophaallocatie voor campers.

De grootste stad na Reykjavik is Akureyri in het noorden. Ondanks de ligging, vlak onder de poolcirkel, heeft de stad een erg groen uiterlijk door de parkjes en tuinen.

Naast Reykjavik en Akureyri zijn er niet zo veel echte steden in IJsland. De meeste dorpen hebben één hoofdstraat met diverse zijstraatjes. Langs de hoofdstraat liggen wat kleine winkeltjes, wat eettentjes en een paar hotels of andere accommodaties. Vlak buiten het dorp is er vaak nog een tankstation en een of meer supermarkten.

IJsland papegaaiduiker

De dieren in IJsland

Papegaaiduiker

De meeste mensen gaan voor de overweldigende natuur naar IJsland. Maar het is ook heel gaaf om dieren te spotten. Vogels zijn er altijd al geweest. De meest bekende is wel de papegaaiduiker (puffin). Maar er komen bijvoorbeeld ook jan-van-genten en zeearenden voor.

Landzoogdieren konden het land van oudsher maar moeilijk bereiken. Alleen de poolvos is dat gelukt. Verder zijn er typische IJslandse paarden, IJslanders genoemd. Dit ras wordt al meer dan 1.000 jaar gefokt.

Walvissen kun je het beste tussen mei en september zien in de wateren rondom IJsland. Orka’s kun je het beste zien bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes, tussen januari en maart.

IJsland met een camper

Kamperen met de camper in IJsland

Ongeveer 200 campings

In IJsland is het sinds 2015 niet meer toegestaan om vrij te kamperen. Ook als u gebruik maakt van de zogenaamde F-roads (off-road) is dat met een 4WD camper niet toegestaan. Er zijn gelukkig wel ongeveer 200 campings die over het algemeen zeer mooi gelegen zijn. Dus dat voldoet met een camper ook prima. De meeste campings zijn open van mei t/m september en sommige meer afgelegen campings van juni t/m augustus. Check dus vooraf of de camping die u op het oog heeft, ook open is. Campings reserveren is niet nodig in IJsland.

Kijk hier voor de kampeerlocaties of gebruik de app NorCamp.

De belangrijkste route is de ringweg nr. 1 die in een cirkel rondom het eiland loopt, veelal langs de kust. Van de ringweg af is al snel een 4WD camper nodig. Veel bezienswaardigheden liggen aan de ringweg, dus met een gewone camper kom je al een heel eind. Wel opletten voor overstekende schapen en paarden…

IJsland is dunbevolkt dus je komt niet overal winkels en voorzieningen tegen. Het is verstandig om waar het kan boodschappen te doen en te zorgen voor een paar dagen voorraad. IJslanders spreken overigens goed Engels, dus dat is wel heel makkelijk.

Back To Top