Skip to content

Het beste van het Verenigd Koninkrijk en Ierland

hoogtepunten op een rij

Een reis door Engeland, Schotland en ook Wales, Noord-Ierland en Ierland is een reis vol afwisseling: adembenemende landschappen, mooie dorpjes, historische steden, sfeervolle muziek, oude ambachten en veel mythes en legendes.

Voor uw inspiratie vindt u hieronder de hoogtepunten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet van waar naar waar u wilt reizen, vind dan de camper van uw keuze.

Just Go Rainbow camper

Camper huur in Engeland en Schotland

Camper ophalen

In Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Ierland kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: Apollo, Just Go, McRent en Touring Cars. De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder.

Verenigd Koninkrijk en Ierland Placeholder
Verenigd Koninkrijk en Ierland
VK en Ierland locaties Placeholder
VK en Ierland locaties

U kunt bijvoorbeeld Engeland en Schotland combineren, of Ierland en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk). En het is ook toegestaan om de camper mee te nemen naar het vasteland van Europa.

Schotland
Schotland doedelzak

Schotland

Schotse hooglanden

Bij Schotland denkt u waarschijnlijk al snel aan ruige natuur, mooie dorpjes, doedelzakken, het meer van Loch Ness en whisky. Schotland is het meest noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft haar eigen karakter zeker weten te behouden. De Schotse Hooglanden zijn de grootste trekker voor toeristen. De landschappen zijn werkelijk adembenemend! Als u van wandelen en bergen houdt, is de beklimming van de hoogste berg Ben Nevis een aanrader.

Qua steden is Edinburgh, de hoofdstad, een must. Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Edinburgh Castle, dat gebouwd is op een vulkanische rots. De grootste stad van Schotland is Glasgow, na Londen de tweede winkelbestemming van Groot-Brittannië.

Bekijk onze voorbeeldreis in Schotland

Londen
Lake District Engeland

Engeland

Londen en veel meer

De hoofdstad van Engeland is natuurlijk Londen. U kunt makkelijk een citytrip in Londen met Buckingham Palace, de Big Ben, de Tower of London, de London Bridge, het House of Parliament, St. Paul’s Cathedral, de bekende taxi’s en dubbeldekker bussen combineren met een camperreis. Zo kunt u ook andere bekende plaatsen in Engeland bezoeken zoals Birmingham, de studentenstad Manchester, Leeds, Sheffield, Bristol, de havenstad Liverpool, de oude stad York en de universiteitsstad Oxford. Ook de bekende cirkelvormige constructie van prehistorische stenen, Stonehenge zijn een bezoek waard, evenals de krijtrotsen van Dover. Ook de ruige kust van Cornwall is erg mooi om te zien, evenals het Lake District, een van de mooiste natuurgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Het gebied is 2 mln jaar geleden gevormd door gletsjers. De natuur is er zeer divers met meren, bergen, dichte bossen, beken, watervallen en groene heuvels. In Cornwall vindt u het Eden Project, het grootste indoor regenwoud ter wereld.

Wist u dat Engeland ook nog circa 100 eilandjes kent? De bekendste zijn Isle of Wight en de subtropische Iles of Scilly.

Wales Snowdonia
Wales Conwy kasteel

Wales

Prachtige natuur

Wales ligt ten westen van Engeland en staat bekend om de schitterende landschappen, pittoreske dorpjes en kastelen. De mooiste kastelen zijn die van Conwy, Harlech en Caernarfon.

Prachtige natuur vindt u in Snowdonia National Park. Als u van wandelen houdt, kan dat hier prima langs de stranden en in de bergen. Sla ook Pembrokeshire Coast National Park niet over: een heerlijke bestemming om te zwemmen, strandjutten, dieren te zien en te wandelen. En aansluitend Gower Area of Outstanding Natural Beauty, een schiereiland met mooie baaien, stranden en kliffen. De mooie stadjes zoals Tenby, Fishguard en Haverfordwest zijn ook een bezoek waard. Of bezoek St Davids, het kleinste Britse stadje.

De hoofdstad Cardiff is uitgeroepen tot de gezelligste stad van Groot-Brittannië.

Tip: probeer niet het Welsh te begrijpen… Het klinkt heel muzikaal maar is een compleet andere taal dan het Engels 😉

Noord-Ierland Giants Causeway
Giant's Causeway noord ierland
Noord Ierland Causeway coastal route

Noord-Ierland

Titanic historie

Noord-Ierland is het enige land van het Verenigd Koninkrijk dat niet op het eiland Groot-Brittannië ligt, maar op het eiland Ierland. De hoofdstad is Belfast, waar u ook een camper kunt ophalen. In Belfast is de Titanic gebouwd. U kunt de scheepswerf zien, een onderwaterbioscoop zien en nagebouwde hutten bekijken. Er zijn permanente tentoonstellingen te zien en u kunt met een gids een Titanic tour doen.

Na Belfast is Derry (ook wel Londonderry genoemd) de grootste stad van Noord-Ierland. De stad is volledig ommuurd en binnen de muren is met 400 jaar historie genoeg moois te ontdekken. Bezoek er bijvoorbeeld ook een bierbrouwerij, stop ergens voor scones of doe een creatieve ‘crafts’ workshop.

Rijd vervolgens met de camper langs de Causeway Coast. Deze kust is vernoemd naar de 40.000 basalten stapstenen van de Giant’s Causeway. Dit geologische wonder van 60 mln jaar oud is volgens een legende gemaakt door een reus als een brug naar Schotland. In Schotland vind je aan de westkust namelijk precies dezelfde zeshoekige zuilen. In werkelijkheid zijn ze gevormd door een vulkaanuitbarsting waarbij de zee de lava meteen afkoelde, waardoor de zuilen gevormd werden. Dit is de drukste toeristische trekpleister van het land. U vindt er verder veel knusse kustplaatsjes, uitdagende wandelingen en leuke eettentjes. Een schitterende wandeling is het Gobbins klifpad langs de enorme basaltrotsen van het schiereiland Islandmagee.

In Noord-Ierland kunt u ook meren (zoals Loch Erne) en ondergrondse grotten ontdekken. Of geniet van het uitzicht vanaf de Mournes, de hoogste bergketen. Andere leuke uitstapjes zijn een bezoek aan een schapenboerderij (zoals Glenshane Country Farm) waar u herdershonden aan het werk kunt zien en zelf schapen kunt scheren. Of bezoek de Marble Arch grotten in de buurt van het dorp Florencecourt.

Wist u dat zeker 80% van alle Games of Thrones seizoenen in Noord-Ierland zijn opgenomen? Als u fan bent van de serie, kunt u met de camper een roadtrip langs diverse filmlocaties maken.

Trek voor een bezoek aan Noord-Ierland minimaal 3 tot 4 dagen uit, al krijgt u een week ook makkelijk gevuld.

Ierland Dublin
Ierland Wild Atlantic Way

Ierland

Historie en gezellige pubs

De hoofdstad van Ierland is Dublin. Hier kunt u een camper ophalen en uw camperreis starten. Natuurlijk kunt u dan Ierland en Noord-Ierland prima combineren in één reis. In Dublin kunt u alvast de gezellige pubs verkennen na een vermoeiende dag sightseeing. Tips voor Dublin zijn onder meer de Guinness brouwerij, St Patrick’s Cathedral en het enorme Dublin Castle. In de buurt van Dublin vindt u de charmante kustplaatsjes Howth en Dalkey.

Het oosten van Ierland is doordrenkt van de Vikinginvasie van rond het jaar 795. Per camper komt u overal langs, terwijl u onderweg kunt wandelen en fietsen.

Tenslotte noemen we de Wild Atlantic Way aan de westkust. Maak een sensationele reis langs hoge kliffen en levendige stadjes, langs verborgen stranden en prachtige baaien.

Just Go camper

Kamperen in het Verenigd Koninkrijk

Lekker binnen bij regen

Het weer kan in Groot-Brittannië soms onvoorspelbaar zijn. Dan is juist reizen per camper zo aantrekkelijk! Je kunt immers binnen gaan zitten als het een keer koeler of nat is. Qua campertype is een niet al te grote camper een aanrader. Buiten de steden worden de wegen al snel wat smaller. Dan is het prettig als uw camper niet te breed en groot is.

Vrij kamperen is in Groot-Brittannië niet toegestaan, behalve in Schotland. In Engeland en Wales mag het vaak ook, maar stem het dan wel eerst af met de landeigenaar. Kamperen kan ook op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Of bij commerciële campings natuurlijk. Kijk hier voor de kampeerlocaties. Of download de Wikicamps app.

Tip: met een lidmaatschap van Britstops kunt u een nacht gratis staan bij een wijngaard, een boer, boerderij of een pub.

Back To Top