Ga naar hoofdinhoud

Overal warm?

Soms grote verschillen per regio

Zuid Europa kent verschillende klimaten door de gedeeltelijke ligging aan zee, de enorme oppervlaktes in het binnenland en de bergketens. Dat maakt het moeilijk in het algemeen een beste reistijd aan te geven. Het beste is dit te bekijken per land en per regio.

Spanje citroenboom

Spanje

invloed van de zee

In het oosten van Spanje heerst een mediterraan klimaat vanwege de ligging aan zee. Dat geldt ook voor de eilanden. In deze gebieden zijn de zomers lekker warm en de winters niet al te koud. In het oosten kunt u tussen april en oktober prima reizen.

In het binnenland  is er een landklimaat. De verschillen tussen zomer en winter zijn hier een stuk groter dan aan de kust. In de zomer kan het hier heel erg heet worden, terwijl het in de winter hard kan vriezen ’s nachts. Juli en augustus zijn erg heet. De lente- en herfstmaanden zijn het meest prettig in het binnenland.

In het noorden en het westen van Spanje heerst een zeeklimaat. Het grootste verschil met het mediterrane klimaat in het oosten is dat het hier gedurende het hele jaar regent. De temperaturen zijn tussen april en oktober prima, maar er kan dus wel altijd een buitje vallen.

Portugal strand

Portugal

Aangename warmte

Misschien verwacht dat het klimaat in Spanje en Portugal hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan is het in Portugal over het algemeen wat koeler. Het wordt er niet zo snoeiheet als in het Spaanse binnenland. De warmte is in ieder geval beter te verdragen door de relatief lage luchtvochtigheid. In de zomermaanden valt er weinig neerslag in Portugal. Vooral in de Algarve is het dan erg droog.

Ook de winters zijn mild en aangenaam, vooral in het zuiden van het land. Fijn weer voor overwinteraars!

Rome Colosseum

Italië

noord anders dan zuid

Italië is van noord naar zuid zo’n 2.500 km lang en heeft verschillende bergketens. Dat heeft tot gevolg dat er verschillende klimaten zijn. In het noorden zijn de winters koud en wordt er geskied in de bergen. De zomers zijn daar warm en vochtig. De Povlakte die daar direct onder ligt, heeft juist weer droge zomers. Vanaf Toscane zuidwaarts zijn de temperaturen eigenlijk van de lente tot en met de herfst heerlijk. Hoe zuidelijker, hoe warmer met temperaturen tot 40 graden. Een stad als Rome kunt u het hele jaar door bezoeken. Al zijn juli en augustus erg heet voor de steden in Italië. Dan is het buiten de steden een stuk prettiger.

Bulgarije Zwarte Zeekust

Bulgarije

Juli en augustus erg warm

Bulgarije heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. Ten zuiden van het Balkangebergte is er een zachter klimaat met mediterrane kenmerken. De beste reistijd voor Bulgarije is mei t/m september. In de zomermaanden kan het in Bulgarije erg heet zijn. Voor een strandvakantie misschien niet zo erg. Maar als u plekken gaat bezoeken of activiteiten gaat ondernemen, is dat niet zo prettig. De maanden juli en augustus kunt u dan beter vermijden.

Back To Top