Skip to content

Het beste van Estland en Letland

hoogtepunten op een rij

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn in opkomst als vakantiebestemming. We beschrijven hier Estland en Letland als camperlanden.

Estland is een land met veel verschillende gezichten. Steden, natuur, het vasteland en maar liefst 2.222 eilanden wisselen elkaar af. Estland is een fascinerende mix van Oost Europa en Scandinavië en geeft u het gevoel van ruimte.

Een camperreis door de Baltische staten is een prachtige combinatie van Scandinavische tradities en Oost Europese sferen. Voor uw inspiratie vindt u hieronder de hoogtepunten van Estland en Letland overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis start en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

Touring Cars Van

Camper huur in Estland en Letland

Camper ophalen

In Estland kunt u een camper huren van de verhuurders McRent en Touring Cars. Uw camper haalt u op in de hoofdstad Tallinn. Wist u dat u vanuit Tallinn zo op de ferry naar Finland zit met de camper? Het is dus heel makkelijk om bijvoorbeeld Finland en Estland te combineren in één reis!

Ook in Letland kunt u een camper halen in de hoofdstad: Riga. De verhuurder die hier campers aanbiedt is Touring Cars.

Estland Tallinn
Tallinn Estland
Estland natuur
Estland Tartu

Estland

Bossen en moerassen

Er wonen slechts 1,3 miljoen mensen in Estland, hoewel het land groter is dan Nederland. In de hoofdstad Tallinn woont 1/3 van de totale bevolking. Toeristen denken vaak dat de Estlandse bevolking de mythische taal van de elfen spreekt. Je zou het haast denken: de Estische taal heeft inderdaad een magische klank. Naast het Estisch wordt er overal goed Engels gesproken.

Tallinn
De hoofdstad Tallinn is rijk aan cultuur in een historische setting. In vergelijking met andere Europese steden is de prachtige architectuur uit de Middeleeuwen en de originele Hanzestad behouden gebleven. Loop over de nostalgische straatkeien en bewonder de middeleeuwse kerken, kathedralen, grandioze koopmanshuizen, schuren en magazijnen uit deze tijd.  Bezoek ook het stadhuisplein en geniet van het uitzicht vanaf Toompea Hill of St. Olav’s Church. Maar Tallinn heeft ook een moderne kant. De wijk Telliskivi is een bonte verzameling graffiti, theater, horeca, galeries en winkels in een hippe setting. In Noblessner kunt u genieten van een industriële setting bij de haven met levendige terrassen.

Natuur
Estland is zo plat als een pannenkoek en bestaat voor meer dan de helft uit bossen. De hoogste top is 318 meter hoog. In sommige bossen stijgt eens per jaar het water zodanig dat de lokale bevolking met kleine bootjes moet reizen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat Estland op de vierde plaats van schoonste luchtkwaliteit in stedelijke gebieden.

Vanuit Tallinn rijdt u in een uurtje naar Lahemaa National Park. Ontdek de wonderschone kust met pijnbomen en maak een wandeling over de moeraspaden. In 1,5 uur rijdt u naar Alutaguse National Park. Van mei tot september is dit de beste plek om wilde dieren te spotten. Er leven onder meer 600 beren in het wild in Estland. Estland is na Spanje ook het beste land om vogels te spotten in Europa.

Meer in het binnenland ligt de universiteitsstad Tartu, culturele hoofdstad van Europa in 2024 en de oudste stad in de Baltische staten. In Tartu staat ook het Estland National Museum. Verder vindt u er vele meren (de grootste is het Peipsimeer, vanwaar u Rusland kunt spotten), de rooksauna cultuur, routes langs traditionele uienkwekerijen en kunt u kanoën over de rivieren. Tartu is ook een goede uitvalsbasis om de natuurparken in het zuiden te verkennen.

Het westelijke gedeelte van Estland is omgeven door de Baltische Zee. Aan de kustlijn vindt u kleine dorpjes, verschillende stranden, grote jachthavens en vakantieresorts met luxe spa’s.

De natuur van Estland wordt daarnaast gekenmerkt door de moerassen. Vanaf elk punt is het maximaal 10 km naar het dichtstbijzijnde moeras. De moerassen kunt u het beste bezoeken in de zomer en winter. Ook heel apart om te doen is kanoën tussen de bomen in Soomaa National Park. In wat men is Estland het vijfde seizoen noemt, eind maart als de sneeuw smelt of als er veel regen valt, overstroomt dit veen- en moerasgebied. Dan kun je dus kanoën!

De eilanden en de westkust
De eilanden van Estland (te bereiken met een ferry) bieden enorm veel charme en oude geschiedenis. De populairste eilanden zijn Saaremaa, Muhumaa, Hiiumaa, Kihnu en Vormsi. Kihnu Island is een oud eiland van zeevaarders en vissers. De taal, traditionele kleding en muziek staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De beste tijd om Kihnu te bezoeken is rond Midzomerdag (midden juni), Kadripäev (Sint Catherina op 25 november) of rond kerst. Hiiumaa staat bekend om de historische vuurtoren en de natuur. In de winter kunt u naar het eiland rijden over Europa’s langste ijsweg van 26,5 km. Vormsi is een prachtig eiland waarvan een groot deel beschermd natuurgebied is. Veel mensen uit Zweden hebben hier een tweede huis.

Een leuke stad om te bezoeken in het westen is Haapsalu, bekend van de modderbehandelingen, eigenzinnige festivals, Italiaanse wijnen en schattige houten huisjes. De badplaats Pärnu ligt aan de zuidwestkust en staat bekend om de vele kuuroorden en lange witte stranden. Wat zuidelijker kunt u in het Tolkuse moeras hiken en zwemmen in het moerasmeer!

Ook voor de meer avontuurlijke reiziger is er genoeg te beleven. Watersportliefhebbers kunnen gaan kanoën of suppen tussen de eilanden aan de noordkust of op de vele rivieren. Of ga snorkelen in een oude gevangenis of maak een kanotour in de avond met fakkels richting Tartu. Zeilen kunt u bij de populaire plek Pärnu Bay.

Letland Riga
Letland

Letland

Riga als prachtige hoofdstad

Letland heeft ongeveer 2 miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 800.000 in de hoofdstad Riga wonen. Evenals Estland is ook Letland vrij vlak zonder echte bergen. Het land bestaat vooral uit bos en duizenden meertjes.

De hoofdstad Riga met het historische centrum en de prachtige natuur van de Gauja Vallei behoren tot de mooiste plekjes van Letland. Riga is een prachtige historische stad met veel Duitse Jugendstil invloeden doordat er van de 12e tot 17e eeuw veel Duitsers woonden. Enkele bezienswaardigheden zijn de prachtige Dom, de Petruskerk en de prachtige Jugendstil panden in de straten ten noordoosten van Kronvalda parks. Net buiten de stad ligt een openluchtmuseum. Het is een van de belangrijkste musea van Letland. Boerderijen, schuren, vissershuisjes, windmolens en smederijen ­geven een beeld van het leven in het land.

Het Gauja Nationaal park is het oudste en grootste nationale park in Letland. Midden in het park ligt de historische stad Sigulda met het kasteel van Turaida.

Het 150 jaar oude stadje Jurmala is de meest populaire badplaats en kuuroord van Letland. Vanuit Riga is het makkelijk te bereiken. Er staan overal houten huizen uit de 19e eeuw tussen pijnbomen, een mooi gezicht. In de omgeving van Jurmala liggen prachtig natuurgebieden zoals het Ragakapa natuurpark. Hier kunt u over een houten pad door de duinen langs eeuwenoude pijnbomen wandelen. In het Kemeri National Park vindt u een gevarieerd landschap van duinen, lagunen en zwavelbronnen.

Paleis Rundāle ligt ongeveer 70 km ten zuiden van Riga en is de belangrijkste toeristische attractie buiten Riga. Bij de bouw van dit barokke paleis in de 18e eeuw gold het Franse Versailles als voorbeeld.

McRent camper

Kamperen in Estland en Letland

Zeer betaalbaar

In de Baltische staten zijn de doorgaande wegen goed tot zeer goed te noemen, evenals de verbindingen tussen steden en dorpjes. Een vakantie in Estland en Letland is veilig, veiliger dan Nederland zelfs. De munteenheid is gewoon de euro.

In Estland zijn er veel gratis campings waar u de voorzieningen van normale campings kunt vinden. De campings worden geëxploiteerd door het nationale bosbouwbedrijf RMK en zijn vaak te vinden midden in de natuur van de nationale parken. Steeds meer campings bieden ook  elektriciteit aan. Er zijn ook speciale servicestations voor campers.

Kamperen in Letland is in opkomst. De meeste campings in Letland zijn te vinden langs de Golf van Riga en de Oostzee. De sanitaire voorzieningen op de campings zijn eenvoudig, maar schoon. De campings zijn niet luxe, maar de prachtige natuur eromheen maakt veel goed.

Er bestaat ook een vereniging van particulieren, die kamers of een huis verhuren (Agricultural Tourism). Deze huizen staan vrijwel allemaal in het buitengebied (veelal in de nationale parken) en hebben veel grond beschikbaar. Hier kunt u meestal ook kamperen met de camper. Veel adressen hebben prima sanitaire voorzieningen en andere faciliteiten, zoals zwemmen of roeien, of een sauna. Ook kunt u er soms eten. De vereniging heet Poilsis Lietuvos Kaime (Countryside Vacation). De eigenaren spreken meestal Duits of Engels. En vaak betaal je slechts € 3 voor zo’n overnachting 🙂

Kijk hier voor de kampeerlocaties in Estland

Kijk hier voor de kampeerlocaties in Letland

Vrij kamperen kan in de nationale parken, bij hotels of bij grote benzinestations.

Back To Top