Ga naar hoofdinhoud

Moet ik eerst overnachten voordat ik de camper ophaal?

Nee, in Europa hoeft u niet eerst te overnachten voordat u de camper ophaalt. Als u aankomt met het vliegtuig, mag u direct naar de camperverhuurder gaan, als u wilt. Mits dat uiteraard kan binnen de openings- en ophaaltijden. Hetzelfde geldt als u met uw eigen auto naar de verhuurder rijdt om de camper op te halen.

Maar eerst een paar nachten in een hotel mag natuurlijk altijd! Zo kunt u prima een citytrip in bijvoorbeeld Parijs, Londen, Rome, Lissabon, Madrid, Berlijn of een andere stad combineren met een camperreis in Europa. Wij kunnen het hotel voor de eerste nacht(en) voor u reserveren, als u wilt.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor het huren van een camper?

Voor alle campertypes tot 3.500 kg is een Nederlands B rijbewijs voldoende. Bij sommige verhuurders is voor campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg een rijbewijs C nodig. Op onze website vindt u de rijbewijs vereisten per verhuurder. De meeste camperverhuurders stellen geen internationaal rijbewijs verplicht. Bedenk wel dat de autoriteiten er wel naar kunnen vragen, mocht u aangehouden worden of betrokken raken bij een aanrijding.De keuze om het wel of niet mee te nemen is aan u. Het internationaal rijbewijs model 1949 is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden: neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het internationale rijbewijs is 1 jaar geldig.

Voor het huren van een camper moet u in de meeste gevallen minimaal 21 jaar oud zijn, soms 23 of 25 jaar. Dit kan per verhuurder per land verschillen, evenals de duur hoe lang u uw rijbewijs in het bezit heeft. Ook dit is per verhuurder aangegeven op onze website.

Hoe lang van te voren adviseert u ons een camper te reserveren?

Dat hangt ervan af in welke periode u wilt gaan reizen. In het voor- en naseizoen (april tot juni en september-oktober) valt het wel mee hoe snel campers uitverkocht raken. Maar voor het hoogseizoen (juli en augustus met name) gaat het hard! Omdat reisagenten van over de hele wereld bij dezelfde verhuurders boeken en het aanbod van campers beperkt is, kan het door u gewenste campertype al 9 maanden tot een jaar van te voren volgeboekt zijn. Reserveer dus ruim op tijd!

Daarnaast geldt dat veel verhuurders met vroegboekkortingen werken als u in de periode tot eind december uw camper al boekt. Steeds meer mensen zijn daarvan op de hoogte, dus al direct na de zomervakantie beginnen de boekingen voor het jaar erop al. En dat is ook slim, want het bespaart vele honderden euro’s.

Kunnen we onze camper op het vliegveld ophalen en inleveren?

Dat verschilt sterk per verhuurder. In sommige gevallen kan dat. In andere gevallen liggen de depots van de verhuurders wel in de de buurt van het vliegveld. Vaak wordt er tegen een toeslag wel een transfer van en naar de luchthaven verzorgd door de verhuurder.

Hoe laat kan ik de camper ophalen en terugbrengen?

In de meeste gevallen haalt u een camper in de middag op. Het inleveren van de camper dient ’s ochtends te gebeuren. Dat is ook de reden dat de camperhuur meestal in nachten berekend wordt, niet in dagen. Op de laatste dag kunt u de camper immers nauwelijks meer gebruiken. Als u de camper bijvoorbeeld een dag te laat ophaalt of te vroeg terugbrengt, wordt de verloren dag huur niet vergoed. Er zijn enkele verhuurders waarbij u op afspraak de camper binnen de gehele openingstijden kunt ophalen en inleveren. In dat geval wordt de camperhuur wel per dag berekend, niet per dag. Op de verhuurderspagina’s kunt u lezen wat de ophaal- en inlevertijden zijn per verhuurder.

Ophalen of terugbrengen voor of na de openingstijden kan vrijwel nooit.

Kan ik de camper ook in een andere plaats terugbrengen dan waar ik deze gehaald heb?

De camper terugbrengen in een andere plaats is maar beperkt mogelijk. Er zijn enkele verhuurders die andere locaties toestaan binnen hetzelfde land. En er zijn zelfs verhuurders waarbij u een camper in een ander land kunt terugbrengen. In dat geval betaalt u een eenrichtingstoeslag van enkele honderden tot soms meer dan € 1.000, door de verhuurders een ‘one way fee’ genoemd.

In de zoekmodule op onze website ziet u precies waar u een camper kunt inleveren nadat u een ophaallocatie heeft gekozen.

Kan ik tijdens mijn camperreis meerdere landen in Europa combineren?

Ja, elke verhuurder staat toe dat u met de camper de grens overgaat naar een ander land. Lees hier wel goed de voorwaarden van de verhuurder op na, want er kunnen beperkingen zijn qua verzekering. Om die reden betaalt u bijvoorbeeld een extra verzekeringspremie als u een camper ophaalt in het Verenigd Koninkrijk en deze mee zou willen nemen naar het vasteland van  Europa. Sommige verhuurders sluiten wel bepaalde landen in Oost Europa uit. Op de verhuurderspagina’s kunt u lezen welke regels er gelden voor reizen buiten het land waar u de camper ophaalt. We informeren u graag wat van toepassing is bij de camper van uw voorkeur.

Krijg ik uitleg bij het ophalen van de camper?

Ja, in de meeste gevallen inspecteert een medewerker van de verhuurder bij het ophalen van de camper eerst samen met u het voertuig. Vaak zal hij u dan ook uitleggen uit hoe alles werkt. Het is inmiddels ook gebruikelijk dat u na uw boeking een link naar een instructievideo ontvangt, met het verzoek deze te bekijken. De uitleg bij het ophalen is dan beperkter. Na uw boeking ontvangt u van ons bovendien een checklist waar op te letten bij het ophalen. In uw camper ligt of een handleiding voor als u het later nog eens na wilt lezen of u ontvangt een tablet waarop u video’s kunt bekijken. Dat verschilt per verhuurder.

Is een keukeninventaris en bed- en linnengoed inbegrepen bij de camper?

Nee, bij vrijwel alle verhuurders is bed- en linnengoed niet standaard inbegrepen. U betaalt een extra bedrag per persoon voor beddengoed en handdoeken, tenzij u alles zelf wilt meenemen. Bedenk dan wel dat dekbedden en kussens ook niet inbegrepen zijn.

De keukeninventaris is meestal wel inbegrepen. Indien dat niet het geval is, nemen we dit standaard mee in onze offerte, tenzij u aangeeft dat u daar geen prijs op stelt.

Mag ik de camper meenemen op een ferry?

Ja, dat is toegestaan. Zorg wel dat u voldoet aan de voorwaarden van de ferrymaatschappij, zoals het opgeven van de juiste lengte en hoogte van het voertuig bij uw ferryboeking en het afsluiten van de gastank voordat u de ferry oprijdt.

Moet ik de camper schoonmaken en voltanken voor het inleveren?

U hoeft de camper geen grote schoonmaakbeurt te geven, maar hij moet wel redelijk schoon zijn. Dus geen modder op de vloer, een schoon aanrecht, schone tafels, een schone koelkast en een lege afvalwatertank en toilet. Ook dient u de camper in te leveren met een volle brandstoftank. De gasfles hoeft u meestal niet bij te vullen. Vergeet dit niet, want dan krijgt u te maken met (hoge) extra kosten. Lees hier goed de voorwaarden van de verhuurder op na, want het kan verschillen per verhuurder.

Kan ik de camperhuur verlengen als ik ter plekke besluit langer te willen bijven?

Of u de camper langer kunt huren, hangt af van de beschikbaarheid van uw camper. U dient in ieder geval altijd contact op te nemen met de verhuurder om te vragen of uw camper nog vrij is. De verhuurder zal dan waarschijnlijk het dan geldende tarief rekenen.

Mocht u de camper overigens eerder willen inleveren, dan kan dat altijd. U krijgt in dat geval echter geen restitutie van de verhuurder voor niet genoten huurdagen.

Krijg ik korting als ik langer huur?

Dat verschilt nogal per verhuurder. Veel verhuurders werken met een lange huurkorting, maar sommige ook niet. Als u echt lang huurt, gaan wij natuurlijk wel kijken of we de prijs voor u kunnen verlagen.

Is de huurprijs inclusief ongelimiteerde kilometers?

Ja, bij vrijwel alle verhuurders zijn ongelimiteerde kilometers inbegrepen. Bij enkele verhuurders is het aantal kilometers beperkt per dag. U kunt dan extra kilometers bijkopen, als u wilt. Of een tarief per dag betalen voor onbeperkte kilometers. In onze offerte is altijd aangegeven hoeveel kilometers inbegrepen zijn.

Op welke hulp kan ik rekenen bij pech onderweg?

Wij werken uitsluitend met kwaliteitsleveranciers met goed onderhouden voertuigen. En hoewel het heel weinig voorkomt, kunt u natuurlijk altijd met motor- of mechanische pech te maken krijgen. Wij hebben het zelf ook wel eens meegemaakt. In dat geval kunt u rekenen op de 24-uurs pechhulp die elke verhuurder biedt. U kunt bellen met een gratis telefoonnummer van de verhuurder  en kunt rekenen op snelle en professionele hulp. Realiseer u wel dat de hulp in afgelegen gebieden wat langer op zich kan laten wachten dan in de drukbevolkte streken. Ook kan het langer duren wanneer u bijvoorbeeld hulp in het weekend nodig heeft en de dichtstbijzijnde garages gesloten zijn.

Voor meer informatie kunt u kijken bij de huurvoorwaarden.

Kan ik een campingbedje plaatsen in de camper?

Dat hangt ervan af welk type camper u huurt. De vloerruimte in een camper is beperkt, het kan alleen in de grotere voertuigtypes en dan nog niet in alle gevallen. U kunt overigens meestal geen campingbedje huren. U kunt het vanuit Nederland meenemen of ter plekke een bedje kopen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om uw kind veilig te laten slapen, bijvoorbeeld in een slaaptentje op het bed. Wij weten wat wel en niet tot de mogelijkheden behoort en denken graag met u mee als u met jonge kinderen reist.

Kan ik een huisdier meenemen in de camper?

Ja, dat kan zeker. Het verschilt per verhuurder: soms is het sowieso toegestaan en betaalt u wel een toeslag (dat heeft te maken met extra schoonmaakkosten). Soms is het afhankelijk van goedkeuring van de vestiging waar u de camper ophaalt en kunnen we dit voor u aanvragen. Als u aangeeft dat u graag een huisdier meeneemt, gaan we dit voor u na.

Moeten we de campings vooraf reserveren?

Dat ligt eraan wanneer u gaat reizen. Als u niet vooraf wilt reserveren in het hoogseizoen, is het verstandig vroeg aan te komen op een camping of de dag van te voren telefonisch of via de website van de camping te reserveren.

Als u liever elke dag de vrijheid heeft om de dag relaxed door te brengen en pas later naar een camping te gaan, dan is het verstandig om – zeker in de hoogseizoenmaanden juli en augustus en in populaire regio’s- zoveel mogelijk campings vooraf te boeken. Campings op populaire plekken zijn vrijwel altijd maanden van tevoren al volgeboekt. Wilt u dit niet, houd er dan rekening mee dat u extra tijd nodig heeft om een andere camping te zoeken, mocht de camping van uw eerste voorkeur volgeboekt zijn.

Kan ik bij Campers Europa ook een auto huren?

Ja, wij kunnen dit tegen aantrekkelijke tarieven voor u regelen. Voorwaarde is wel dat u de autohuur combineert met camperhuur of dat u minimaal 20 dagen een auto huurt (zonder camperhuur). Kijk hier voor meer informatie.

Wat is het voordeel van reizen per camper?

Een camper is wat ons betreft de perfecte manier om vakantie te vieren. Je hebt alles bij de hand en volop vrijheid. Onderweg geniet je van een picknick met een lekker drankje uit je eigen koelkast. Aan het eind van de dag zet je je camper neer op een mooie plek. Slecht weer? Dan rij je door naar een zonnigere plek. Je hoeft niet elke dag naar een hotel of restaurant te zoeken, maar kookt gezellig in je eigen keuken. En als je er voor open staat, is dit een leuke manier om op de camping nieuwe mensen uit diverse streken te leren kennen.

Is een camperreis handig met kinderen?

Juist voor mensen met kleine kinderen is een camperreis ideaal. Je camper is letterlijk je huis op wielen. Het voordeel is dat je maar 1 keer hoeft uit te pakken, je kunt pauzeren wanneer het uitkomt, je kunt zelf koken en flesjes en voeding opwarmen wanneer het jou uitkomt, je hebt altijd een wc in de buurt en de kinderen kunnen slapen wanneer het bedtijd is. De meeste kinderen vinden het superknus en gezellig in hun ‘hut’! En ook de campings bieden de kans om nieuwe vriendjes te maken.

Is het lastig om te rijden in een camper?

Ja, het is wennen om te rijden in een camper, zeker als het een grote camper is. Het is even wennen en oefenen met het draaien en parkeren. Maar u zult merken dat u daar snel behendig in wordt. Zeker als u de spiegels goed gebruikt en uw reisgenoot op die momenten even uitstapt en u aanwijzingen geeft.  Handig te weten: we boeken ook bijna altijd de afkoop eigen risico verzekering van a.s.r. voor onze klanten. Dan hoeft u zich niet druk te maken als u toch per ongeluk iets raakt of als een ander schade veroorzaakt aan uw camper.

Hoe kan ik een grote stad bezoeken met een camper?

Mocht u ook graag een grote stad willen bezoeken tijdens uw reis: een camper parkeren in de binnenstad is vaak niet handig door de grootte en soms zelfs niet mogelijk. Gelukkig kunt u vaak dichtbij een stad een camping of parkeerterrein (van bijvoorbeeld een supermarkt) vinden. Van daar uit kunt u de stad in gaan met het openbaar vervoer of een taxi.

Waarom zou ik boeken via Campers Europa en niet rechtstreeks?

We krijgen geregeld de vraag  – waar doen we goed aan: zelf een camperreis boeken of via jullie? Wat is jullie toegevoegde waarde? Het zal geen verrassing zijn dat wij veel voordelen zien in het boeken via een gespecialiseerd camperreisbureau zoals die van ons; zelfs zoveel dat we er ons werk van hebben gemaakt en dit met passie doen! Wij hebben veel kennis en ervaring dus wij kennen de weg.

Een aantal voordelen op een rijtje:

 1. Een vrijblijvend, oriënterend gesprek levert vaak veel nieuwe inzichten en kennis op. U profiteert van de kennis en ervaring van onze reisadviseurs die beschikken over ruime reis- en camperervaring en camper/voertuigkennis.
 2. Een persoonlijk reisvoorstel dat aansluit bij uw wensen. Het bespaart u veel tijd bij het zoeken van de meest gunstige camper, eventuele vliegtickets, routes, kampeertips e.d.
 3. Wij bieden campers aan voor ieder budget, van compact tot groot en luxe maar alleen van betrouwbare verhuurders.
 4. Onze prijsopgave is eerlijk, overzichtelijk en compleet. Zonder addertjes onder het gras.
 5. In de meeste gevallen bent u goedkoper uit dan wanneer u rechtstreeks bij de verhuurder boekt. Dit komt door de kortingen die wij kunnen bedingen bij onze leveranciers als grootafnemer. We hebben geen duur kantoor en geen groot call center, waardoor we onze tarieven laag kunnen houden.
 6. Uw camperhuur, eventuele vluchten, hotelovernachtingen, excursies en verzekeringen goed geregeld. 
 7. Na boeking heeft u toegang tot een beveiligd persoonlijk online dossier. Hierin vindt u onder andere alle belangrijke documenten: uw boekingsbevestiging, factuur, campervoucher, reisbescheiden, verzekeringsdocumenten, checklists voor het ophalen en inleveren van uw camper, een inventarislijst voor de camper. Zo heeft u alles makkelijk bij de hand als u op reis bent.
 8. Bovendien vindt u in het online dossier ook een persoonlijk routevoorstel en heel veel reistips. Deze uitgebreide routesuggesties maken wij op basis van onze eigen ervaringen en die van andere klanten, van wie wij na terugkomst ook weer leuke tips ontvangen.
 9. Alles in 1 hand, dus overzichtelijk en makkelijk communiceren met 1 aanspreekpunt voor alles (én in het Nederlands)
 10. U boekt bij ons met zekerheid. Uiteraard zijn we aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR bescherming) en bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Bovendien kunt u via ons tegen gunstige voorwaarden een verzekering afsluiten.
 11. En last but not least: na afloop van uw reis is het goed te weten dat wij u ook kunnen helpen met een volgende camperreis in bijvoorbeeld AmerikaCanada, Australië of Nieuw Zeeland.
Back To Top