Skip to content

Het beste van Zweden

Hoogtepunten op een rij

Zweden is ongeveer 2.000 km lang. Bij Zweden denken we al snel aan bossen (70% van het land bestaat uit woud), meren, Ikea, ABBA, Pippi Langkous en knäckebröd. Er is vooral veel ruimte, heel veel ruimte… en dus rust. Een prachtig land om te ontdekken met een camper! Als u meer tijd heeft, kunt u de camperreis ook combineren met Denemarken, Noorwegen of Finland.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Zweden overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis begint en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

McRent camper Zweden
Campers Europa tip:
In Zweden zijn huurcampers vaak een stuk duurder dan in Duitsland. Wij verhuren daarom vaak campers vanuit Duitsland op de route richting Zweden. De kosten voor een ferry naar Zweden of de tolbrug vanuit Denemarken naar Malmö komen er dan nog wel bij. Maar alsnog scheelt het meestal veel geld. Dat kan dus een overweging zijn…

Camper huur in Zweden

Camper ophalen

In Zweden kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: McRentRent Easy en Touring Cars. De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder.

Zweden Placeholder
Zweden
Zweden locaties Placeholder
Zweden locaties
Zweden Göteborg
Zweden Gotland

Zuid-Zweden

Mooie steden en Pippi

Gotland is het grootste en meest zonnige eiland van Zweden. Het ligt in de Oostzee ten zuiden van Stockholm. De stad Visby is een van de best bewaarde middeleeuwse steden met een muur van 3,5 km eromheen. Hier bloeien soms tot in de winter rozen.

Aan de westkust van Zuid-Zweden ligt Kosterhavet Nationaal Park. In feite is dit een groot gebied in de zee met twee eilanden. Vanaf het zuidelijke eiland kunt u een excursie doen naar zeehonden, koralen, sponzen en vogels.

Göteborg is na Stockholm de grootste stad van het land. Het is de meest populaire studentenstad van heel Scandinavië. Göteborg is ook bekend als grachtenstad. Deze werden uitgegraven in de 17e eeuw.

De stad Malmö is verbonden met het Deense Kopenhagen via de Öresundbrug of Sontbrug. Het is echt een leuke stad om te bezoeken.

De regio Småland ligt in het zuiden van Zweden. Hier komt Pippi Langkous vandaan. In het plaatsje Vimmerby, de geboorteplaats van de schrijfster Astrid Lindgren, kunt u een themapark rondom Pippi en de andere personages uit haar boeken bezoeken. Het is een heel kleurrijk gebied. Hier ligt ook het prachtige Kronoberg-kasteel, één van de best bewaarde gebouwen uit de Renaissanceperiode.

Een van de meest pittoreske plaatsjes in Zuid-Zweden is Ystad. U vindt er middeleeuwse, pastelkleurige huizen, straten met kinderkopjes en zonovergoten pleinen. Ystad is daarnaast wereldberoemd dankzij de avonturen van inspecteur Wallander uit de boeken van de bekende Zweedse auteur Henning Mankell. Er zijn zelfs tours te boeken, waarbij je zelf een moordzaak moet oplossen.

Tenslotte noemen we de prehistorische rotstekeningen bij de plaats Tanum, van groot historisch belang.

Zweden Stockholm Drottningholm paleis
Zweden Tannforsen waterval

Midden-Zweden

Stockholm en veel natuur

De hoofdstad Stockholm ligt verspreid over 14 eilanden verbonden door 57 bruggen. De stad wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. U vindt er een mooie mix van historische en moderne gebouwen. De wijk Gamla Stan is het historische centrum van de stad.

Sla zeker het Slot Drottningholm in Stockholm niet over. Dit koninklijke paleis werd in de 17e eeuw gebouwd naar het voorbeeld van Franse en Italiaanse bouwwerken uit die periode. Rond het paleis liggen prachtig aangelegde tuinen met daarin een Chinees paviljoen.

De regio Dalarna lijkt wel een Zweedse ansichtkaart! Veel authentieker dan dit wordt het bijna niet. U kent de regio misschien ook wel van de prachtig beschilderde houten paardjes of dalapaardjes.

De Höga Kusten ofwel Hoge Kust van Zweden ligt aan de Botnische Golf aan de oostkust. De kustlijn is zo’n 130 km lang en u vindt er grillige baaien en tientallen eilanden in de zee. Bezoek ook bijvoorbeeld het Skuleskogen Nationaal Park en het Västanöfallet natuurreservaat.

De Tännforsen is één van de hoogste watervallen van Zweden. Het water stort er 38 meter naar beneden. De ligging in een dichtbegroeid naaldbos maakt de waterval magisch. In de winter bevriest de waterval bovendien helemaal, een uniek uitzicht. Dus mocht u gaan winterkamperen….?

De bruisende studentenstad Uppsala wordt ook wel het Cambridge van Zweden genoemd. Het is een historische stad met veel bezienswaardigheden zoals de kathedraal, het kasteel en de universiteit.

Hälsingland & Gästrikland is een grote regio die nog niet ontdekt is door grote stromen toeristen. Als u graag buiten de gebaande paden gaat, moet u deze regio zeker niet overslaan. U kunt hier wildlife safari’s doen en bevers, beren, wolven, elanden, veelvraten (ofwel wolverines) en lynxen tegenkomen in het wild. Bij Dellenbanen kunt u de Zweedse manier van fietsen proberen: dressin. Ofwel fietsen over een oude spoorbaan langs glinsterende meren en door ruige bossen. U kunt hier ook stevige wandelingen doen.
Zweden Lapland

Noord-Zweden

Zweeds Lapland

Zweeds Lapland, ook wel Lapônia genoemd, is een uitgestrekt natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In Zweeds Lapland (er is ook een Fins deel) liggen vier nationale parken, waaronder de prachtige Abisko en Padjelanta parken, en verder nog twee natuurreservaten. Het Padjelanta park vormt samen met het Sarek Nationaal Park en het Stora Sjöfallet Nationaal Park het grootste aaneengesloten oerlandschap binnen Europa. U vindt er bergen, diepe valleien en prachtige gletsjers. De uitzichten zijn geweldig! U kunt hier ook de lokale bevolking de Sami leren kennen: van oorsprong een nomadenvolk. En waarschijnlijk ziet u ook kuddes rendieren.

Tussen september en maart kunt u in Noord Zweden het Noorderlicht waarnemen. Een zeer bijzondere en mooie ervaring!

McRent camper Zweden kamperen

Kamperen in Zweden

Camping of wildkamperen?

In Zweden is de natuur altijd dichtbij als u met een camper reist. Er zijn zo’n 1.500 officiële plekken om te kamperen:  van camperplaats tot gemeentecamping tot luxe resorts. Kijk hier voor de kampeerlocaties.

Zweden kent het recht om overal in Zweden te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. En daar kunt u met de camper van profiteren! Er zijn wel een paar voorwaarden om van dit wild kamperen gebruik te maken. Zo dient u bij het plaatselijke toeristenbureau te informeren of er speciale condities zijn in de betreffende regio. En natuurlijk laat u de plek waar u gekampeerd heeft netjes en zonder afval achter. Als duidelijk is dat het land aan een eigenaar toebehoort (bijvoorbeeld door een omheining), vraag dan eerst toestemming als u daar wilt staan. Een kampvuur is toegestaan mits u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt voor de veiligheid.

Let op: in Zweden is het niet toegestaan om met de camper op ongeasfalteerde wegen te rijden.  Niet omdat het van de verhuurder niet mag, maar de overheid staat dat niet toe.

Zweden Skara Sommarland

Zweden met kinderen

veel buitenactiviteiten

Värmland is een populaire vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Vanwege de natuur is dat al begrijpelijk, maar u vindt hier ook een groot aanbod aan buitenactiviteiten. Ga bijvoorbeeld vlotvaren, elanden zoeken in het Värmland Moose Park, paardrijden in de prachtige natuur bij Sun Dance Ranch.

De meeste kinderen zijn echte waterratten. Dan willen ze zeker naar het grootste waterpark van Scandinavië met heel veel waterattracties: Skara Sommarland Amusement Park, net buiten het stadje Skara.

In Göteborg ligt het grootste attractiepark van Scandinavië: Liseberg. Hier kunt u met gemak drie dagen doorbrengen met de kinderen…

Of laat kinderen hun energie kwijtraken in de natuur. Ga bijvoorbeeld kanoën in Dalsland of Bohuslän.

Back To Top