Skip to content

Het beste van Italië

hoogtepunten op een rij

Italië: land van het heerlijke schepijs, pizza en pasta, cultuur en geschiedenis, voetbal en mode. Een camperreis door Italië is bijzonder veelzijdig! Het hele schiereiland in de Middeleeuwse Zee is ongeveer 1.000 km lang. Dat is dus best te overzien als u meerdere regio’s wilt combineren.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten van Italië overzichtelijk op een rijtje. En als u ongeveer weet waar uw camperreis start en eindigt, vind dan de camper van uw keuze.

Motorhomes Italy Groep B camper

Camper huur in Italië

Camper ophalen

In Italië kunt u een camper huren van de verhuurders McRent en Motorhomes Italy. De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder (beweeg met de muis over de kaart).

Italië Placeholder
Italië
Italië locaties Placeholder
Italië locaties

 

De keuze om uw camperreis te starten is dus enorm!

Italië cinque terre Italiaanse Riviera
Italië Venetië

Noord-Italië

Zeer divers

Cinque Terre aan de Italiaanse Rivièra aan de noordwestkust is een verzameling van vijf dorpjes met kleurige gevels aan het helderblauwe water van de Middellandse Zee. Er loopt een mooi wandelpad door de dorpjes heen.

Heel populair in het noorden zijn de verschillende meren, zoals het Comomeer, Gardameer en het Maggioremeer. De meren liggen tussen de bergen, waardoor het klimaat milder is dan in het hete zuiden. Maar het kan er ook vaak onweren. Op de meren wordt veel watersport beoefend.

Qua steden is Milaan echt de moeite waard. Blikvanger is zeker de Dom, midden in het hart van de stad. Of bezoek de charmante havenstad Genua met de ‘Palazzi dei Rolli’, een groep paleizen uit de 16e en 17e eeuw.

Ook in Noord-Italië vinden we natuurlijk het prachtige en romantische Venetië. De stadstaat is vooral bekend vanwege de kanalen, maar ook de gebouwen en bruggen zijn bijzonder mooi. De levensslagader van Venetië is het Canal Grande. Maak een tocht door één van de kanalen met een traditionele gondel (erg duur…) of de Vaporetto boot. Ten noordoosten van Venetië ligt de groep eilanden Murano, die door bruggen, kanalen en grachten met elkaar zijn verbonden. Hier wordt al sinds de 13e eeuw het ambacht van glaskunstenaar uitgeoefend.

Ten noorden van Venetië liggen de Dolemieten, een prachtige bergketen met steile rotswanden en pieken, onderdeel van de Alpen. De zon schijnt hier gemiddeld 300 dagen per jaar. Mooier dan dat voor een bergwandeling wordt het bijna niet…

Italië Florence
Italië Toscane

Toscane

La dolce vita

De regio Toscane in midden Italië heeft alle ingrediënten voor ‘la dolce vita’, ofwel het goede leven. Prachtige landschappen, vele wijnboerderijen, een heerlijke keuken en vele bezienswaardigheden waaronder de schitterende steden.

De hoofdstad van Toscane is Florence, een must-see bij een reis door Italië. Er is zoveel moois te zien uit de Renaissanceperiode, dat het haast lastig is om te bepalen waar te beginnen. Maar bezoek in elk geval de Dom, het Palazzo Vecchio, het Uffizi museum en de beroemde Ponte Vecchio over de rivier Arno. De middeleeuwse brug is aangelegd in 1345 en verving een houten brug. Er werd van oudsher veel handel gedreven op de brug en dat is nog steeds zichtbaar.

Andere zeer fotogenieke stops zijn Pisa met de scheve toren, Lucca, Siena met het prachtige Piazza del Campo en San Gimignano. Wist u dat het eiland Elba ook tot Toscane behoort?

De landschappen zijn heuvelachtig, bedekt met olijfbomen en cipressen. De Chianti wijnroute tussen Florence, Siena en Arezzo is prachtig om te rijden. Of ga heerlijk badderen voor le dolce vita in de thermaalbaden in Toscane.

Wist u dat al sinds de Romeinse tijd marmer wordt gewonnen in de marmergroeves bij Carrara in Toscane?

Italië Assisi St Franciscus basiliek

Umbrië

groene hart van Italië

Umbrië ligt ten zuiden van Toscane en wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Ook in deze regio vind je groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden. Maar er is ook veel akkerbouw en zonnebloemen.

De hoofdstad van Umbrië is Perugia, echt een bijzonder mooie stad, met name vanwege de middeleeuwse binnenstad. Sla ook zeker Assisi niet over: het culturele hoogtepunt van de regio. De beroemde Sint-Franciscusbasiliek trekt pelgrims uit de hele wereld. Ook de stad Orvieto is erg mooi vanwege de ligging op een heuvel. De mooie straatjes zijn erg leuk om doorheen te struinen.

Bent u in de maand juni in Umbrië? Ga dan naar het natuurgebied Piano Grande waar talloze bloemen in alle kleuren bloeien. Een prachtig gezicht! En ook in Umbrië kunt u een mooie wijnroute rijden: de Strada del Sagrantino.

Italië Rome Trevifontein
Italië Rome Colosseum

Rome

Historische hoofdstad

Rome als prachtige historische hoofdstad van Italië moeten we echt apart benoemen. Meestal is Rome de bestemming voor een meerdaagse city trip. Maar tijdens uw camperreis kunt u de stad natuurlijk ook meenemen! Maak dan bijvoorbeeld gebruik van de stadscamping (zie hieronder).

Rome is volgens de legende in 753 voor Christus gesticht door de tweeling Romulus en Remus. De stad is gebouwd op zeven heuvelen. Rome is 400 jaar lang de hoofdstad van het Romeinse rijk geweest. Hier is zoveel moois uit de Romeinse tijd te bewonderen! Bezoek in elk geval:

  • Het Forum Romanum, het politieke, juridische en religieuze centrum van het Romeinse Rijk.
  • Het Colosseum, een enorm Romeins amfitheater, waar gladiatoren hebben gestreden.
  • Het Pantheon, nu een kern: het beste bewaarde gebouwd uit de Romeinse tijd.
  • De Via Appia, een belangrijke toegangsweg naar Rome en een van de oudste wegen van de stad.
  • De Trevifontein uit de 18e eeuw.
  • Castel Sant’Angelo ofwel de Engelenburcht, oorspronkelijk een mausoleum.
Italië Pompeï
Italië Puglia Alberobello
Italië Calabrië Tropea

Zuid-Italië

Onderste deel van de laars

Het onderste deel van de laars van Italië is bij veel toeristen relatief onbekend. Een bezoek aan deze streek is echter minstens zo de moeite waard als alle regio’s daarboven.

De regio Campania ten zuiden van Rome kennen de meeste mensen wel. Daar vinden we de stad Napels, de ruïnes van de Romeinse stad Pompeï (zeer indrukwekkend!) en de vulkaan Vesuvius. Langs de kustweg vanuit Napels westwaarts ligt Pozzuoli, de geboorteplaats van Sofia Loren. Er staat een Romeins amfitheater dat weinig onderdoet voor het Colosseum in Rome. Het mooiste deel van Pozzuoli is de Rione Terra, het gerestaureerde deel van de stad waar al sinds de 5e eeuw voor Christus mensen wonen. Buiten de stad ligt de actieve vulkaan Solfatara. Bijzonder om te zien! De Vesuvius is in 79 na Christus uitgebarsten. De stadjes Pompeï en Herculaneum zijn bedolven onder lava en hierdoor zeer goed bewaard gebleven.

In het oosten (de hak van de laars) ligt de regio Apulië, ook wel bekend als Puglia. Het schiereiland Gargano in het noorden is vanwege de mooie badplaatsen en natuur vooral bekend als vakantiebestemming. Bezoek ook Alberobello in de buurt van hoofdstad Bari. Tussen de olijfboomgaarden staan hier 1.000 zogenaamde ’trulli’: witte ronde huisjes met kegelvormig dak. Andere tips voor Puglia: het mysterieuze achthoekige kasteel Castel del Monte, het fotogenieke witte stadje Ostuni en de barokke stad Lecce.

Calabrië bevindt zich in de teen van de laars, net voor het eiland Sicilië. Calabrië heeft een prachtige ruige natuur maar ook weer heel veel Romeinse bezienswaardigheden. Het natuurreservaat La Sila is een verrassend groene bergketen compleet met alpenweiden, koeien en meren. De stad Tropea is een van de mooiste van Calabrië, niet overslaan dus! Andere niet te missen plekken zijn het middeleeuwse Stilo, Gerace (gesticht in de 9e eeuw), het fort le Castella en het kasteel van Corigliano Calabro.

Sicilië valle dei templi
Sardinië

De eilanden

Sardinië en Sicilië

Sicilië is met 1.000 km kust sowieso een strandbestemming. Maar er is qua cultuur ook meer dan genoeg te zien. Op het eiland zijn veel monumenten goed bewaard gebleven. Er staan er maar liefst 12 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zoals de Valle dei Templi, de grootste archeologische site ter wereld. En de mozaïeken in de Villa Romana del Casale.

Bezoek ook het Romeinse Teatro Greco in Taormina: gebouwd in de Romeinse tijd maar waarschijnlijk op de fundering van een Grieks theater. En natuurlijk de Etna, de grootste en een van de meest actieve vulkanen in Europa, het Moorse paleis Palazzo Corvaja uit grotendeels de 14e eeuw en het Monastero Benedettini, een van de grootste Benedictijnse kloosters in Europa.

Sardinië spant helemaal de kroon qua kustlijn. Deze is maar liefst 1.850 km lang. Het eiland is ongeveer net zo groot als Nederland. Het mooiste deel van de kust is de Costa Smeralda in het noorden. Het binnenland is groen en heuvelachtig. Heel mooi is het natuurpark Parco Nazionale del Gennargentu, met hoge bergen, ruige rotskusten en prachtige baaitjes. Verspreid over het binnenland staan ronde stenen torens (Nuraghi). Deze torens werden rond 1500 voor Christus gebouwd. Maar niemand weet door wie en waarom…

De hoofdstad Cagliari heeft een prachtig oud centrum en een heerlijk zandstrand, dus een fijne combinatie! Andere bezienswaardigheden zijn het pittoreske middeleeuwse stadje Alghero, de druipsteengrot Grotta di Nettuno, en de oude stadjes Oristano en Tharros.

McRent camper in Italië

Kamperen in Italië

Meer dan genoeg keuze

De populairste gebieden om te kamperen in Italië zijn vooral de regio’s rondom de Adriatische kust bij Venezië, het Gardameer en Toscane. Hier zijn dus ook verreweg de meeste campings te vinden. Maar ook in de rest van Italië zijn er meer dan genoeg kampeermogelijkheden. Zo zijn er natuurlijk de grote luxe campings, maar kamperen bij de boer (agricampeggio) wordt ook steeds populairder. De boerderijen liggen vaak prachtig in een pittoreske omgeving. Tenslotte noemen we de stadscampings, bijvoorbeeld in Rome, Pisa en Florence. Er zijn weinig voorzieningen. Deze campings zijn vooral bedoeld om de camper weer op te zoeken naar een dag sightseeing in de stad.

Kijk hier voor de kampeerlocaties. Of gebruik de AriApp, specifiek voor Italië.

Wild kamperen is in principe verboden, tenzij u toestemming heeft van de politie of een landeigenaar. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte is wild kamperen van 19.00 uur ‘s avonds tot 9.00 uur ’s ochtends toegelaten. Het schijnt dat dit geldt voor de gehele Italiaanse Alpen, maar dit is niet officieel bevestigd. Maar de zogenaamde ‘area di sosta’  is ook goedkoop. Dit is een camperparkeerplaats langs de weg, vaak gratis of voor een paar euro. Meestal zijn er geen voorzieningen. Soms is er wel elektriciteit en water.

Let op:  in Zuid-Europese landen, zo ook in Italië, wordt de middagrust gerespecteerd. Dat gebeurt ook op Italiaanse campings. Tussen 13.00 en 16.00 uur gaat vaak de slagboom dicht, is het niet toegestaan te rijden op de camping en is het stil op de camping.

Campers Europa tip:
In Italië is in zwembaden een badmuts verplicht. Vergeet deze niet mee te nemen in de bagage!

McRent camper in Italië

Italië met kinderen

Heerlijk vakantieland

Kinderen gaan graag naar Italië vanwege het heerlijke klimaat, de meren, de stranden, het heerlijke eten en het ijs natuurlijk 🙂 Maar ook de culturele uitstapjes zullen de kids aanspreken: op heel veel plekken worden kinderen actief betrokken bij bezienswaardigheden. Zo kunnen ze zich een voorstelling maken hoe het leven er in de Romeinse tijd of in de middeleeuwen uit moet hebben gezien.

Als u bij het kamperen af en toe kiest voor het ‘agriturismo’, dan vinden de kinderen de boerderijdieren vast heel leuk. En speeltuintjes kom je onderweg overal tegen.

Let op: in middeleeuwse stadjes met keien zijn buggy’s vaak niet handig. Houd daar rekening mee.

Back To Top