Ga naar hoofdinhoud

De Costa’s in Spanje kent iedereen wel en ook Andalusië is geliefd als vakantiebestemming. Maar wist u dat ook Noord Spanje enorm veelzijdig is? Het is een prachtig gebied voor een camperreis. We vertellen u er graag wat meer over.

Noord Spanje: een kennismaking

Spanje Pyreneeën

In Noord-Spanje heerst een ander klimaat dan aan de oost- en zuidkusten. Vanwege een noordelijke zeestroming regent het er meer, waardoor dit deel van Spanje verrassend groen is. Zelfs in de zomer valt er geregeld een bui, hoewel het dan zeker niet koud is. Noord Spanje is een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld de costa’s en Andalusië. Dit deel van Spanje bestaat uit vijf autonome regio’s: Navarra, Spaans Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Helemaal rechts reist u daarnaast door een deel van de regio’s Aragón en Catalonië. U zult verrast zijn door de grote diversiteit aan landschappen en culturen die u onderweg tegenkomt.

Navarra: zeer diverse landschappen

Navarra is deels onderdeel van Spaans Baskenland, waar men een eigen taal spreekt: het onverstaanbare Baskisch. Deze streek leent zich uitstekend voor een camperreis. Het hoogtepunt van deze regio is toch wel de semi-woestijn Las Bardenas Reales in de buurt van Tudela. De bodem bestaat uit klei, krijt en zandsteen. Door wind en water erosie zijn verrassende vormen, kloven, heuvels en andere structuren ontstaan, die cabezos worden genoemd. Dezelfde erosie zorgt er helaas ook voor dat de grillige vormen die we nu nog zien over tientallen jaren zullen zijn verdwenen in de Ebro rivier. Er zijn autoroutes in het park, maar de meeste routes zijn voor wandelaars en fietsers.

De hoofdstad van Navarra is de middelgrote en middeleeuwse Spaanse stad Pamplona. Berucht van de stieren die door de straten rennen tijdens de San Fermín feesten in juli. De stad heeft echter meer te bieden. In het gezellige oude centrum de Casco Viejo zijn veel pinchosbarretjes te vinden. Verder is de kathedraal erg fraai, heeft het stadhuis een prachtige gevel en is de citadel (vestingwerken) net buiten het centrum zeker een bezoek waard.

Ook het middeleeuwse wijnstadje Olite is erg mooi. Vanaf het sprookjesachtige koninklijke paleis uit de 15e eeuw heeft u een geweldig uitzicht over de stad. In de zomer vinden hier veel traditionele feesten plaats, compleet met klederdracht.

Spanje Navarra Olite
Spanje Navarra Olite

Na een bezoek aan de semi-woestijn Las Bardenas Reales laat de groene Baztan-vallei en het woud van Irati zien hoe divers de landschappen in Navarra zijn. Er is weinig fantasie voor nodig om in de Baztan-vallei te denken dat je in Zwitserland bent. Geniet van de bossen, grotten, weidse vergezichten, oude paleizen, kloosters en stadjes zoals Elizondo. Het woud van Irati ligt in de Pyreneeën en is na het Zwarte Woud in Duitsland het grootste beuken- en sparrenbos van Europa. U kunt hier fantastische tochten maken met de camper en wandelen en fietsen.

Cantabrië: prehistorie en bergen

Spanje Cantabrië Picos de Europa
Spanje Cantabrië kust

In Cantabrië liggen veel mooie badplaatsen, zoals San Vincente de la Barquera, Comillas en Santillana del Mar aan de kust met brede stranden en steile kliffen. De kust rondom de havenstad en hoofdstad van Cantabrië Santander wordt ook wel de Cote d’Azur van Spanje genoemd. Althans, voor het Spaanse toerisme dan. Veel andere nationaliteiten komt u hier niet tegen.

Ook kunt u de prachtige Cueva d’el Castillo en de Altamira grotten bezichtigen. Deze grotten zijn wereldberoemd vanwege de rotsschilderingen die aantonen dat al in de prehistorie mensen in deze regio leefden. Om de oorspronkelijke tekeningen te beschermen kunt u in Altamira alleen replica’s bekijken. In de grot van El Castillo kunt u wel de originele tekeningen van meer dan 40.000 jaar oud zien.

De hoogste en meeste bekende bergketen van Cantabrië liggen in het nationale park Los Picos de Europa. Als u van wandelen houdt is dit park zeker een must. Neem de kabelbaan van Fuente Dé naar 1.823 m hoogte en start uw wandeling daar. Potes en Mogrovejo liggen vlak bij dit park en behoren tot de meest pittoreske dorpjes van Cantabrië.  Ook de Pico de tres Mares (piek van de drie zeeën) is bijzonder, omdat er drie rivieren gevoed worden: de Duero, Nansa en Ebro. Ze monden uit in de Atlantische Oceaan, Golf van Biskaje en Middellandse Zee.

Asturië en de Picos de Europa

Spanje Asturias Oviedo
Spanje Asturias Oviedo
Spanja Picos de Europa Covadonga meer
Spanje Asturias Tazones
Spanje Asturias OviedoSpanja Picos de Europa Covadonga meerSpanje Asturias Tazones

Aan de kust liggen honderden mooie zandstrandjes en baaien. Bezoek ook het vissersdorpje Tazones dat al meerdere keren tot het mooiste dorp van Spanje is uitgeroepen.

Asturias ofwel Asturië is de enige regio die nooit in Moorse handen is geweest. De hoofdstad is de pittoreske universiteitsstad en hoofdstad Oviedo. In en rondom de stad vindt u veel gebouwen uit de 8e t/m de 10e eeuw. In het centrum ligt het Plaza Alfonso, waaraan veel prachtige paleizen liggen en de kathedraal. Andere belangrijke steden zijn Gijón met Romeinse stadsmuren en zo waar een doedelzakmuseum en het relatief kleine Avilés met indrukwekkende eeuwenoude gebouwen.

Ook in Asturië ligt het prachtige nationale park Picos de Europa met bergtoppen tot 2.648  meter hoog. Asturië bestaat sowieso voor een derde uit nationale parken. U kunt hier volop wandelen en van de natuur genieten. Een hele bekende wandeling is hier de wandeling door de Cares kloof, maar die is wel 22 km lang en niet aan te raden als u hoogtevrees heeft…. Bezoek ook de drie prachtig gelegen bergmeren van Covadonga: het meer van Enol, Bricial en La Ercina. Een mooie stop is zeker ook in het dorpje Oneta waar u via een wandeling van 3 km heen en terug bij twee prachtige watervallen komt.

Galicië

Galicië grenst in het zuiden aan Portugal. Galicië heeft twee officiële talen: het Galicisch en het Spaans. Omdat Galicië grenst aan Portugal is het Galicisch een taal die een variant is op het Portugees. De hoofdstad van de regio Galicië is het pelgrimsoord Santiago de Compostela. Maar er is zoveel meer te zien. Tot de Galicische kust behoren de bekende en zeer fraaie gebieden Costa da Morte (de naam Dodenkust doet dit mooie gebied geen eer aan…) en de stranden en baaien van de Rías Baixas.

In het binnenland vindt u uitgestrekte bosgebieden, het hooggebergte, groene valleien en bijvoorbeeld de waterval Fervenza do Xallas. Allemaal perfect om te gaan wandelen. Maar u vindt hier bijvoorbeeld ook de oudste nog functionerende vuurtoren ter wereld bij A Coruña, de Romeinse stadsmuren van Lugo en veel kuuroorden en warmwaterbronnen. Ook de steden Vigo, Orense, Pontevedra en Monforte de Lemos hebben een Romeins verleden. Of bezoek de dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, zoals San Vicente de Vilamor en O Cebreiro. Wist u dat de kenmerkende graanschuren in het noorden van Portugal ook in Galicië staan? In Galicië heten deze hórreos.

Spanje Galicië waterval Fervenza do Xallas
Spanje Galicië Doniños

Noord Spanje met de camper

In Noord Spanje kunt u op meerdere plekken een camper ophalen. Dat kan in San Sebastián, Bilbao, Lugo en A Coruña. Een ander plan is om eerst een citytrip in Madrid te doen, en dan een prachtige camperreis te maken naar noordwest Spanje, richting noordoost en dan weer terug naar Madrid. Er zijn mogelijkheden genoeg!

McRent camper in Spanje

Meer lezen over Spanje en kamperen in Spanje? Kijk dan hier.

Back To Top