Skip to content

Een camperreis door Denemarken met kinderen

Wij inspireren u graag!

Denemarken is relaxt, hip, mooi én kindvriendelijk. Zeg je Denemarken, dan denk je al snel aan Legoland. Maar het is ook hygge, goede koffie, bruisende studentensteden, Scandinavisch design en Vikingen. Combineer dit met rust en ruimte, prachtige natuur en mooie stranden en je hebt alle ingrediënten voor een fantastische vakantie met kinderen!

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten in Denemarken overzichtelijk op een rijtje.

Camperreis door Denemarken

Ribe Denemarken
Aarhus Denemarken
Legoland achtbaan
Aalborg denemarken
Zeehond op het strand van Skagen

Jutland

vasteland van denemarken

Jutland is het eerste en het grootste deel van Denemarken dat u bereikt na Duitsland. In Zuid-Jutland ligt Ribe, de oudste stad van Denemarken. En dat voel je als je door de historische straatjes slentert. De gebouwen zijn door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. In het gezellige centrum vind je veel kleine winkeltjes met lokale producten. IJssalon Vaffelhuset staat bijvoorbeeld bekend om de heerlijke verse ijswafels. Vlakbij Ribe kun je een kijkje nemen in het Denemarken van vroeger: de tijd van de Vikingen. Het openluchtmuseum is zeker interessant om te bezoeken. Het is een nagebouwd dorp uit de 8e eeuw waar je vaklieden van toen aan het werk kunt zien. Ook kun je zien hoe Vikingkrijgers trainden.

Als je met kinderen naar Denemarken reist kom je er niet onderuit: Legoland! In het bekendste pretpark van Denemarken draait alles om lego. Legofans kijken hier hun ogen uit! Oorspronkelijk gebouwd als miniatuurwereld, volledig opgebouwd uit legosteentjes, maar nu een enorm attractiepark met meer dan 50 verschillende attracties van familieachtbanen tot shows. In 2021 komt er een nieuw gedeelte bij: Lego Movieworld.

In Billund ligt ook nog het WOW Park: een belevenispark middenin in de natuur. Kinderen kunnen er in boomhutten klimmen, in een doolhof, klimmen, een vuurtje maken en worstjes grillen. En dan is er nog de Givskud Zoo: een groot safaripark met een grote speeltuin, en het nieuwe en interactieve Lego House, een binnenattractie (fijn als het slechter weer zou zijn).

Als u vervolgens noordwaarts rijdt komt u in Thyborøn. Hier ligt Jyllands Akvariet, een natuurcentrum waar u het onderwaterleven kunt bekijken. Ook kunt u hier een zeehondensafari boeken. Als u hier toch bent is het leuk om even langs te rijden bij het schelpenhuisje Sneglehuset. De man die dit huisje met zoveel liefde heeft bekleed met schelpen en slakkenhuizen is inmiddels overleden, maar het bijzondere huis is er nog. Bij het Glyngøre Kulturstation in Roslev kun je nog wat verder gaan. Hier word je in een echte vissersbroek gehesen, krijg je een visnet en onderwaterkijker mee en ga je vervolgens onder leiding van een gids op zoek naar kreeften, krabbetjes, garnalen, oesters en vissen. De vangst wordt daarna opgegeten.

De 4e stad van Denemarken ligt in Noord-Jutland en heet Aalborg. De stad is nog vrij onbekend, maar zeker een bezoek waard. Hier vindt u nog authentieke oude straatjes die niet helemaal vol zitten met souvenirwinkeltjes. Leuk om doorheen te wandelen. In het stadje bevinden zich ook verschillende culturele bezienswaardigheden: van een klooster en kasteel tot een historisch en maritiem museum. Ook is er een dierentuin, adventurepark en groot speelcentrum: Leo’s Legoland.

Langs de kust van Noord-Jutland vind je de breedste en mooiste stranden van Noord-Europa. Stranden zijn er in allerlei soorten en maten. Frederikshavn heeft als enige strand in Scandinavië palmbomen. Enorm brede stranden zijn te vinden in Løkken en Blokhus. De plaatsen Sæby en Skagen zijn heel populair bij gezinnen met kinderen. Attractiepark Fårup Sommerland ligt hier ook dichtbij.

Via Midden-Jutland zakken we weer af richting het eiland Funen. Attractiepark Djurs Sommerland, zoals de naam al doet vermoeden, is alleen in de zomer open. Het is een van de drukstbezochtste pretparken van Denemarken met meer dan 60 attracties voor alle leeftijden. Ook het Randers Regenwoud is leuk met kinderen. Hier vind je dieren uit het regenwoud en tropische planten.

Århus is een gezellige studentenstad met veel musea en cultuur, terrasjes en restaurantjes. Maar wist je dat het eigenlijk een van de oudste steden van Denemarken is? Het stamt net als Ribe uit de tijd van de Vikingen. Loop zeker even door het straatje Møllestien. Dit is misschien wel het leukste straatje in Denemarken. Kleurige huisjes en oude kasseien geven het een pittoreske sfeer.

Slot Egeskov Denemarken
Odense op Funen

Funen

Van sprookjes tot kastelen

Denemarken heeft een aantal interessante eilanden. Funen is het op een na grootste eiland en wordt ook wel het ‘Tuineiland’ genoemd. Kenmerkend hier zijn de rust en de ruimte. Het is een fantastisch fietseiland met wel 1200 km aan fietsroutes. Mooie stranden, kleurige dorpen, glooiende heuvels en het gevoel dat alles hier net even wat langzamer gaat.

Naast het natuurschoon heeft Funen ook van alles te bieden op het gebied van cultuur. In Odense is Hans Christian Andersen geboren. Het plaatselijke museum is gewijd aan zijn leven en de beroemde sprookjes die hij geschreven heeft. Er is ook een spoorwegmuseum.

Op Funen zijn veel kastelen te vinden, maar Slot Egeskov is toch wel de mooiste. De naam Egeskov betekent letterlijk eikenbos. Het kasteel is namelijk in de 16e eeuw gebouwd op een fundering van eikenhout. Het kasteel is van binnen erg mooi om te zien, maar sla zeker ook de kasteeltuin niet over. Voor kinderen zijn het naastgelegen auto-, brandweer- en vliegtuigmuseum en doolhof leuk om te bezoeken. Ze kunnen ook door de toppen van de bomen lopen.

In Kerteminde ligt het Ladby Vikingmuseum en kinderen zullen zeker ook het Fjord & Bælt aquarium leuk vinden.

Kopenhagen Nyhavn
Denemarken Seeland Stevns Klint krijtrotsen

Seeland

Kopenhagen en meer

Seeland is het grootste eiland en bezit talloze bezienswaardigheden. Op dit eiland ligt ook Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich hier op loopafstand van elkaar. In 2019 is Kopenhagen door Lonely Planet uitgroepen tot nummer 1 stad om te bezoeken. Dat zegt wel iets. De stad heeft ontzettend veel te bieden: van de bekende kleurrijke haven Nyhavn, tot aan pretpark Tivoli (het oudste pretpark ter wereld) en de Botanische Tuin. Kopenhagen is ook nog eens verkozen tot meest fietsvriendelijke stad ter wereld, dus ook de fiets is een optie om de stad te verkennen. Verken ook zeker een aantal musea met leuke activiteiten voor kinderen, zoals het Zoological Museum, het Experimentarium, het Guiness Museum of World Records en Ripley’s Believe it or not.

In het centrum van Roskilde (een van de oudste steden van Denemarken) staat een prachtige kathedraal die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Vikingschip museum in de stad is een aantal Vikingschepen uit de 11e eeuw te zien. U kunt hier ook met de kinderen meevaren op een replica. In de buurt van Roskilde ligt het themapark Land of Legends. Dit park gaat over de steen- en ijzertijd en de Vikingtijd.

Ook op Seeland kunt u kastelen zien. Paleis Fredensborg wordt door de koninklijke familie nog regelmatig gebruikt voor feestelijke en officiële gelegenheden. Kasteel Kronborg staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de mooiste Renaissance kastelen van Noord Europa. Het toneelstuk Hamlet van Shakespeare speelt zich hier af.

Bekend zijn ook de krijtrotsen op Seeland, waarvan Stevns Klint heel bekend zijn. Het contract tussen de witte rotsen en de azuurblauwe zee is een lust voor het oog. Een erg fotogenieke locatie! Voor kinderen is het geomuseum in Faxe leuk. Ze kunnen hier zelf in de kalkafgravingen naar fossielen zoeken.

Kopenhagen Nyhavn

Nog meer tips

Møn en Lolland

Een andere bekende plek om krijtrotsen te bekijken is Møns Klint op het eiland Møn. Ze zijn ongeveer 128 m hoog, te bereiken via een trap van 500 treden. De wandeling naar beneden is op zich al de moeite waard. Op het strand kun je heel makkelijk fossielen
vinden die in de loop der jaren naar boven zijn gekomen. In het GeoCenter krijg je veel informatie en het is een leuke plek voor de kinderen.

Op Lolland ligt het Knuthenborg Safaripark met een dinobos en grote speeltuin.

McRent camper Family Luxury

Camper huur in Denemarken?

Camper halen in Duitsland

In Denemarken zelf kunt u geen camper ophalen en inleveren. Dat kan echter wel in Noord Duitsland bij verschillende verhuurders. Of kies een locatie op de route vanuit huis richting Noord Duitsland. Vervolgens rijdt u zo makkelijk Denemarken in en desgewenst door naar Zweden en/of Noorwegen. Bekijk de ophaallocaties in Duitsland.

Of u uw eigen auto gratis bij de verhuurder kunt stallen, verschilt nogal per verhuurder en per locatie. We kijken dat graag voor u na!

Benieuwd welke campers er te huur zijn? Bekijk alle campers en filter op Duitsland.

Meer lezen over Denemarken? Klik hier.

Back To Top