Ga naar hoofdinhoud

Een camperreis in Zuid-Zweden

Wij inspireren u graag!

Zweden is ongeveer 2.000 km lang. Bij Zweden denken we al snel aan bossen (70% van het land bestaat uit woud), meren, Ikea, ABBA, Pippi Langkous en knäckebröd. Er is vooral veel ruimte, heel veel ruimte… en dus rust. Een prachtig land om te ontdekken met een camper!

Als je van pittoreske dorpjes en natuur houdt kun je in Zuid-Zweden je hart ophalen. Mysterieuze rotsformaties, oeroude rotstekeningen, eindeloze natuurparken, mooie fietseilanden en kleine vissersdorpjes. Allemaal even mooi. Maar vergis je niet, de bevolking is relatief jong. Dat betekent dat er ook een bruisend nachtleven is en er veel trendy tentjes zijn. Combineer dit met mooie, lange stranden en je hebt een fantastische vakantiebestemming te pakken.

Ter inspiratie voor uw camperreis vindt u hieronder de hoogtepunten in Zuid-Zweden overzichtelijk op een rijtje.

Rondreis Zuid-Zweden

Fietsen bij Växjö
Halmstad

Start in Malmö

Van stad tot strand

Als u de brug neemt vanuit Denemarken komt u aan bij de stad Malmö, een jonge bruisende stad met een mooie mix van oud en nieuw. Het is echt een leuke stad om doorheen te lopen. Loop door het oude centrum, bezoek een aantal interessante musea en ontspan in een van de parken.

Campers Europa Tip: Houd tijdens het rondwandelen door de stad je ogen niet alleen omhoog gericht. Juist laag bij de grond zijn ook verrassende kleine kunstwerken te zien. De groep Anonymouse heeft namelijk overal miniatuurversies van muizenhuisjes, -restaurants, -winkels en -pretparken gebouwd. Grappig!

Via het shopping walhalla Helsingsborg rijdt u naar Älmhult, de bakermat van IKEA. Het IKEA-museum is erg leuk om te bezoeken. Vervolgens bereikt u Växjö. Deze stad doet zijn naam ‘groenste stad van Europa’ eer aan. Vanuit het centrum loop of fiets je zo de natuur in. Er zijn maar liefst 23 natuurgebieden te vinden rondom Växjö. Ga hier wandelen, fietsen of vissen.

Halmstad is de hoofdstad van de provincie Hallands. Het is een moderne stad die bekend staat om de goede restaurants en het bruisende nachtleven. Tot 1645 was Halmstad onderdeel van Denemarken. De stad is een goed uitgangspunt om een aantal highlights in de omgeving te verkennen. Loop bijvoorbeeld de Prince Bertil’s Trail: een 18 km lange pittoreske en fotogenieke wandelroute langs de kust. Ook heel mooi: de Danska Fall valt over een lengte van 2 km naar beneden. De rivier heeft in dit traject verschillende stroomversnellingen en prachtige watervallen. Bij de waterval kun je verschillende wandelroutes volgen, van kort en eenvoudig tot langere trajecten. Ook het oude duingebied en natuurreservaat Haverdal is een bezoek waard. Even lekker uitwaaien, genieten van het uitzicht van de top van een zandduin.

Kajakken in Bohüslan
Zweden Göteborg

Noordwaarts

Richting Göteborg

Onderweg naar Göteborg komt u langs een aantal leuke kustplaatsjes. Falkenberg staat met name bekend om de vele goede restaurants en de zalm! Naast dat je hier heerlijke verse zalm kun eten, kun je hier ook heel goed zelf op zalm vissen in de “Ätran”. Varberg is de surfhoofdstad van Zweden. Met 2,5 km wit zandstrand en hoge golven zijn hier altijd surfers in touw. De badplaats heeft een ontspannen sfeer. Helemaal zen word je tijdens een bezoek aan één van de badhuizen of kuuroorden. Daarna genieten van zoete Zweedse lekkernijen zoals masipanrular, hallongrottor of Solöga broodjes. Mmmm….

Göteborg is de op één na grootste stad van Zweden. Omdat de stad aan zee ligt heeft het van oorsprong een vissersachtergrond. Inmiddels is het een moderne stad en zijn meerdere industrieën hier gevestigd. Maar als je de horeca aan de kust bezoekt wordt duidelijk dat de visserij hier nog steeds belangrijk is. Wat betreft seafood is de keuze hier reuze! Maar ook als u van een lekker biertje houdt zit u hier goed. Göteborg is niet al te groot, dus u kunt de stad prima te voet verkennen. Een mooie wijk om doorheen te wandelen, met veel historie, is Haga. Je ziet hier veel van de bekende Zweedse houten arbeiderswoningen. Vanwege de vele grachten leent Göteborg zich ook heel erg voor een rondvaart.

Vanuit Göteborg kunt u de eilanden in de Bohuslän-archipel bezoeken. Het zijn er duizenden! Alsof de kust in eilandjes is ontploft ;-) De mooie rotsachtige kustlijn wordt hier trouwens ‘scherenkust’ genoemd. U kunt hier heerlijk fietsen, wandelen, vissen
of relaxen en zwemmen.

Vättern meer
Småland

Småland ontdekken

Heerlijk wandelen

Jönköping is een goede uitvalsbasis om bezienswaardigheden in Småland te bekijken. De stad ligt aan het Vättern meer, een van de grootste meren van Zweden. Het witte strand is erg uitnodigend, maar het water is koud. Het meer staat bekend om de rivierkreeft. In de omgeving kunt u prachtig paardrijden of fietsen. Vadstena is een Middeleeuwse stad aan het Vättern meer. Vooral het kasteel en St. Birgitta Klooster zijn bekend. Het is een mooie oude stad om doorheen te slenteren of te genieten van verse vis in één van de restaurants.

Gränna is niet echt een plaats die direct een belletje doet rinkelen, maar de rood/wit gestreepte zuurstokjes die hier gemaakt worden zeker wel. De beroemde wandelstokvormige zuurstokjes die vaak in de kerstboom worden gehangen vinden hier hun oorsprong. In een workshop kunt u ze ook zelf leren maken.

In Småland kunt u overigens ook heerlijk wandelen. Dit gebied kent de meeste wandelpaden van Zuid-Zweden. Bossen, meren, veengebied, heuvels en dalen.

Linköping is nog niet ontdekt door de grote massa. De gezellige studentenstad heeft een historisch centrum, waarvan de kathedraal een bekende highlight is in de regio. In het oude deel van de stad ga je even terug in de tijd. De bekende rode, houten
huizen, keienstraten en steegjes geven de wijk een historische aanblik.

windmolen op öland
Kalmar
Ystad

Terug richting Malmö

Volop prachtige stops

Op de terugweg richting Malmö kunt u nog veel mooie stops maken. Vimmerby is bijvoorbeeld de stad van Astrid Lindgren, de kinder-boekenschrijfster die u vooral zult kennen van “Pippi Langkous”. Zij groeide hier op en haalde haar inspiratie hier vandaan. Pippi Langkous is voor velen zo bekend dat er een park is ingericht naar dit thema: Astrid Lindgrens Wereld.

Kalmar is een badplaats die u passeert als je onderweg bent naar het eiland Öland. Naast fijne witte stranden heeft Kalmar ook op cultureel gebied veel te bieden. De oude stad, Gamla Stan, stamt uit de Middeleeuwen. Smalle geplaveide steegjes, pleinen en houten huisjes allerlei kleuren herinneren aan die tijd. De kathedraal in het centrum en het renaissancekasteel zijn echte blikvangers. De Ölandsbrug bij Kalmar verbindt het vasteland met het eiland Öland en is met ruim 6 km de langste brug van Zweden. Öland wordt ook wel ‘de parel in de Baltische zee’ genoemd. Met de meeste zonuren en uitgestrekte stranden is dit niet voor niets een populaire zomerbestemming voor de Zweden zelf.

Een andere stop die de moeite waard is, is Glasriket: letterlijk “Koninkrijk van kristal”. Het gebied in Kronoberg en Kalmar is wereldberoemd vanwege de productie van glaswerk. In tientallen grote en kleine fabrieken kunt u hier dagelijks glaskunstenaars aan het werk zien.

De stad Karlskrona is in de 17e eeuw gesticht en diende als basis voor de Zweedse Marine. Veel gebouwen herinneren nog aan deze tijd. Je vindt hier veel Werelderfgoed, zoals de marinebasis, haven en vestingen. Interessant om te bezoeken is het Marin Museum, de vissershaven en de grootste houten kerk van Zweden.

Ystad is toch wel één van de meest pittoreske stadjes in de provincie Skåne zuiden. Geplaveide straten, pastelkleurige huizen uit de Middeleeuwen, mooie pleinen en historische gebouwen. Mocht u fan zijn van crimi’s en bekend zijn met de Zweedse serie Wallander, dan vindt u het wellicht leuk om de wandeling “in de voetsporen van Wallander” te lopen.

Skåne kent ook veel prachtige natuur, ruige kusten, mooie stranden en pittoreske vissersdorpjes. Prachtige wandelingen kunt u maken in Nationaal Park Söderåsen, Kullaberg (meest avontuurlijke natuurreservaat), Stenshuvud en Vattenriket.

McRent camper in Zweden
Campers Europa tip:
Combineer een reis in Zuid-Zweden met Denemarken (super als u met kinderen reist!) of de fjorden in Zuid-Noorwegen.

Camper huur in Zuid-Zweden

Camper ophalen

In Zuid-Zweden kunt u een camper huren van de volgende verhuurders: McRentRent Easy en Touring Cars. De ophaallocaties ziet u op de kaart hieronder.

Zweden Placeholder
Zweden
Zweden locaties Placeholder
Zweden locaties

Benieuwd welke campers er te huur zijn in Zweden? Bekijk alle campers en filter dan op Zweden.

McRent camper in Zweden

Wat kost deze reis?

Een prijsindicatie

De prijs voor de camperhuur is uiteraard van een aantal factoren afhankelijk: wanneer u gaat, hoe lang u de camper huurt en welke camper u huurt. En voor de meeste campers in Zweden worden wekelijks de prijzen bepaald o.b.v. vraag en aanbod: hoe eerder u de camper boekt, des te lager de prijs. Hoe langer u wacht, des te hoger de prijs…

Stel u maakt deze reis in de laatste twee weken van juni en u huurt een bestelbuscamper voor 2 personen, zoals de Touring Cars Van. Dan kost deze camper € 2.800, inclusief klaarmaakkosten, beddengoed, keukeninventaris, bijdrage Calamiteitenfonds, SGR bijdrage en boekingskosten. All-in dus. Mits op tijd geboekt…

Campers Europa tip:
In Zweden zijn huurcampers vaak een stuk duurder dan in Duitsland. Wij verhuren daarom vaak campers vanuit Duitsland op de route richting Zweden. De kosten voor een ferry naar Zweden of de tolbrug vanuit Denemarken naar Malmö komen er dan nog wel bij. Maar alsnog scheelt het meestal veel geld. Dat kan dus een overweging zijn…

Scroll naar boven op deze pagina en bereken uw eigen prijs voor uw reisperiode!

Meer lezen over Zweden? Klik hier.

Back To Top